5 augustus 2018

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Kef LS50 Wireless Marcel Wanders Design

Nadat ik ongeveer 8 jaar gebruik maak van een KEF Q5 set, vroeg ik mij eens af hoe het tegenwoordig met de techniek van KEF staat. Na mijn verzoek voor de LS50 kreeg ik het persoonlijke setje van één van de medewerkers van KEF opgestuurd. En niet zomaar een versie!
Kef LS50 Wireless Marcel Wanders Design
Pluspunten
  • Zeer helder geluid
  • Low, mid en high komen voor een boekenplank set echt bijzonder goed door!
  • Softwarematig (via de app) is de bas aan te passen voor degene die er last van heeft
  • Erg gemakkelijk in gebruik
  • 5 aansluitingen voor audiobronnen!
  • Via Bluetooth kunnen ook YouTube filmpjes/muziek af worden gespeeld
Minpunten
  • De prijs is wat aan de hoge kant

Inleiding

Nadat ik ongeveer 8 jaar gebruik maak van een KEF Q5 set, vroeg ik mij eens af hoe het tegenwoordig met de techniek van KEF staat. Na mijn verzoek voor de LS50 kreeg ik de persoonlijke set van één van de medewerkers van KEF opgestuurd (#nopressure). En niet zomaar een versie, de Marcel Wanders versie! Deze review beschrijft de mogelijkheden van de set.
Let op: mocht je deze nou niet mooi vinden, wees gerust! Er is ook een zwarte, witte en grijze versie van de LS50’s beschikbaar! De witte versie is uitgevoerd met koper gekleurde unit, de zwarte met een blauwe unit en de titanium met een bordeaux rode unit. Keus voor iedereen laat maar zeggen… 😉

Specificaties

Laten we de review eerst even aftrappen met wat specificaties!

MODEL

LS50 Wireless ‘Nocturne’ by Marcel Wanders

DRIVE-UNITS

Uni-Q driver array:
HF: 25mm (1in.) gekoelde aluminiumconus
LF/MF: 130mm (5.25in.) magnesium/aluminium legering

FREQUENTIEBEREIK

(-6dB) gemeten bij 85dB/1m
40Hz – 47kHz (Meer bas)
43Hz – 47kHz (Standaard)
46Hz – 47kHz (Minder bas)
Afhankelijk van de luidsprekerinstellingen

FREQUENTIEBEREIK

(±3dB) gemeten bij 85dB/1m
45Hz – 28kHz (Meer bas)
50Hz – 28kHz (Standaard)
61Hz – 28kHz (Minder bas)
Afhankelijk van de luidsprekerinstellingen

MAXIMALE OUTPUT

(SPL) 106dB

INGANGEN

2.4GHz/5GHz Dual-band Wi-Fi netwerk
Bluetooth 4.0 met aptX® codec
USB Type B
TOSLINK Optisch
RCA Analoge lijningang
10/100 Mbps RJ45 Ethernet (voor netwerk en reparatie)

UITGANG

Subwoofer output

VERSTERKERVERMOGEN

LF: 200W HF: 30W

BLUETOOTH BEREIK

10m

BLUETOOTH GEHEUGEN

8 devices

RESOLUTIE

Tot 24bit
Afhankelijk van de bronresolutie

SAMPLING SNELHEID

Tot 192kHz (USB Type B)
Tot 96kHz (TOSLINK Optical)
Afhankelijk van de bronresolutie

WIRELESS STANDAARD

IEEE 802.11a/b/g/n

WIRELESS FREQUENTIEBAND

Dual-band 2.4GHz/ 5 GHz

WIRELESS NETWERK STREAMEN

Tidal / Spotify

NETINGANG

100 – 240VAC 50/60Hz

AFMETINGEN

(H x W x D) 300 x 200 x 308mm(11.8 x 7.9 x 12.1in.)

GEWICHT
Linker luidspreker

10,0kg (22.0lbs.)

Rechter luidspreker

10,2kg (22.5lbs.)

Uitpakken

Tijd om de speakers uit te pakken!

De speakers hebben een behoorlijke ondersteuning voor Bluetooth aptX, dlna, Spotify en Tidal.

Kef levert een accessoirespakket mee met handleidingen, kabels en een afstandsbediening!

Bijgevoegd twee power kabels, en één UTP kabel om de speakers aan elkaar te verbinden. Deze foto heb ik even weggelaten omdat ik in de veronderstelling was dat er nog een kabel bij zat, die er niet bij hoort! 🙂

Leuk ontwerp van Marcel Wanders! Maakt de speakers in iedere geval minder saai. Je kan er een tijd naar kijken en nog steeds dingen in de speakers zien.

Dit is een gesigneerde set van Marcel Wanders, aardig van hem! Helaas zijn ze niet van mij, maar van een medewerker van KEF die zijn gebruikte speakers aan mij toevertrouwd.

Voor een boekenplank speaker zitten er toch bizar veel aansluitingen op!

Op de linker speaker zit een UTP poort die verbinding maakt tussen de twee speaker en een knop om de balans tussen rechts en links aan te passen. Dit wordt gedaan om de jitter bij high-res streaming tegen te gaan.

De KEF LS50 heeft een aantal aansluitingen (buiten Wi-Fi en Bluetooth om), RCA, Optical, USB-PC, subwoofer, AC/aansluiting voor het lichtnet, USB servicepoort (die gebruikt kan worden om devices op te laden, of bijvoorbeeld een Amazon Alexa aan te sluiten zodat de LS50’s spraakgestuurd kunnen worden gebruikt), netwerk en een UTP connectie die contact heeft met de linker speaker. Daarnaast zijn er nog speaker EQ’s die ingedrukt kunnen worden – Desk/Stand en wall/free space en uiteraard de resetknop.

Ik vind de set zelf echt heel erg netjes ogen!

Wanneer de speakers uit staan, brand er alleen een klein ledje voor de powerknop.

Wanneer de speakers aan staan, zijn via het touchscreen de volgende opties te zien; power, input, harder/zachter.

Software

Via de app store is de KEF LS50 Wireless app te downloaden (zowel iOS als Android). Met deze app zijn de speakers via bluetooth/Wi-Fi te besturen.
Het process van instellen is vrij snel gedaan (als moest ik wel even tussentijds de set resetten, waar ik natuurlijk deze set heb geleend – en deze naar een Wi-Fi access point bleef zoeken).

Ik zal even stap 1 tot 8 besparen qua afbeeldingen, ik typ het wel ‘even’ uit.
1: Connect LEFT and RIGHT speakers (via UTP).
2: Connect both speakers to power (aansluiten via stroomnet).
3: Zet de speaker aan door op het led-lampje te klikken.
4: Wi-Fi icon should flash red & white. Ik had natuurlijk een set die al ingesteld was. Dus moest even wat andere stappen nemen om dit opnieuw in te stellen.
5: Zoek via de instellingen -> Wi-Fi (ik gebruikte een iPhone 8 voor deze test) naar de LS50s.Terug naar de app, en whoppa de laatste stappen werden zelfs overgeslagen omdat ik de UTP kabel erin prikte..
Normaliter moet je een Wi-Fi punt opzoeken en wachtwoord ingeven etc. waardoor je voortaan gebruik kan maken van de draadloze set.

Het menu in de app is overzichtelijk. Er kan gemakkelijk naar Media Servers, Tidal of Spotify playlists worden gezocht.

Wat leuk is, lokale bestanden van mijn telefoon kan de app en dus LS50’s wel afspelen.

Zelf heb ik geen DLNA, maar er is wel een mogelijkheid een DLNA media server te gebruiken om muziekbestanden vanaf te spelen.

Via de app is er ook in te loggen en gebruik te maken van Tidal.

Om via Spotify muziek af te spelen dienen er een aantal kleine stappen te worden genomen. Spotify openen, een nummer selecteren en afspelen op de LS50’s. Makkelijker dan dit kan je het niet maken! 🙂

Spotify heeft in de avond wel de meest funky playlists – Sleepify?!.

Door naar de piano, en dat klinkt eigenlijk best lekker! Voor je het weet luister je een kwartier lang naar pianomuziek en stap je over naar wat anders. Fijne van de LS50’s is dat deze erg gemakkelijk te bedienen zijn.

Via de settings is het mogelijk de speakers verder aan te passen.

Via de settings is het MAC/IP-adres te bekijken. Daarnaast is de speakernaam aan te passen naar wens. Bijv; OMGWatEenGeluid. Onder Speaker sound settings zijn de bastonen etc. verder aan te passen.

Via de Speaker Sound settings zijn drie opties; Default, Basic en Expert.

Via de basisinstellingen zijn de speakers aan te passen op waar ze staan, hoe groot de kamer is, hoe groot de ruimte tussen speaker en muur is etc. hierop wordt de speaker qua geluid aangepast. Onderin is een optie dit te herstellen naar default (wanneer je hier te veel mee hebt zitten spelen).

Onder expert is de wall mode, desk mode, treble en phase correction aan te passen. Ook hier kan worden aangepast hoeveel bass er moet worden weergegeven. Less, standard en extra maken ook daadwerkelijk een verschil.

Muziek

Laten we even hard beginnen! Da Tweekaz op Qlimax 2017 is een redelijke set die behoorlijk doordreunt op de speakers – in goede zin. De diepe tonen komen erg goed door. Ter illustratie, mijn buurman riep ‘hé’ na een kleine (hoe-hard-kan-deze-set-ongeveer) test van 3 seconden.. en dat was de test… Ik kwam ongeveer halverwege alvorens de vingers richting mijn oren gingen.

Hoe dan ook, mochten de lage tonen nog steeds niet afdoende zijn, dan is er ook een subwoofer port voor een actieve subwoofer. Via de app is de subwoofer nog eens onafhankelijk aan te sturen en te bedienen.

Onderstaand nummer is toch één van mijn favorieten, en al helemaal in deze combinatie. Ondanks dat het geen geweldige opname is qua audiokwaliteit, klinken de instrumenten (zeker de violen en drums prachtig). De diepe stemmen van Luciano Pavarotti en James Brown komen prachtig door.

Als je op zoek bent naar een eigen kippenvelmoment, luister dan onderstaand nummer op een soortgelijke set als de LS50. Ik speelde dit af en zelfs het meezingen van het publiek was echt prachtig. De LS50 speelt deze nummers zelfs al is het via YouTube (en de andere via Flac’s) prachtig af!

Het blijft genieten om Aretha Franklin te horen zingen. Het viel mij ook echt op hoe mooi de mids en highs doorkwamen wanneer Aretha aan het zingen was. De diepere stem van Tony Bennett komt ook echt heel warm en zacht over. Ook de instrumenten op de achtergrond komen ook erg naar voren. Prachtig!

Ondanks dat ik in voorgaande reviews ook dit filmpje voorbij heb laten komen, blijft het een prachtige set. Above & Beyond heeft een prachtige akoestische opname gemaakt van hun ‘trance’ nummers. In de paar weken dat ik deze set mocht gebruiken, heb ik minimaal 3x de set van A&B beluisterd. En wat gaf dat veel blijdschap – ik begon automatisch te glimlachen als ik hier naar begon te luisteren.. De instrumenten en zang komen geweldig door. Wat vooral opviel is dat spraak echt heel duidelijk is – zeker op de mids.

Ah, ik zie net dat er kort geleden een nieuwe set is uitgekomen van A&B. Helaas is de set al weer teruggestuurd :(.
Binnenkort maar eens even kijken naar de Vinyl van deze opname, en hopelijk mag ik de LS50’s nogmaals eens lenen 🙂

Conclusie

KEF heeft in mijn optiek voor een geweldige set gezorgd. De speakers zien er netjes maar ook kwalitatief goed uit! Dat er een extra afstandsbediening wordt meegeleverd is al helemaal gaaf. Mocht er vanuit Tidal, Spotify of media servers bestanden worden afgespeeld, dan kan er via de afstand worden gekozen om een volgend nummer af te laten spelen (of vorige).

Wat ook echt heel fijn is, is dat er meerdere aansluitingen (RCA, Bluetooth, Wi-Fi, Optical en USB) op de speakers zitten waardoor op verschillende manieren vanaf verschillende bronnen kan worden gespeeld.

Tijdens het spelen met de app heb ik ook wel gemerkt dat de speakers echt naar wens in te stellen zijn, wat erg handig is.

Het geluid en de speakers, daar ben echt heel erg over te spreken. De albums speelden voorbij. Voor je het weet heb je ook weer een hele liveset afgespeeld en ben je er al 3 verder.. Ik heb de bovenstaande lijst met muziek in zowel Flac (waar mogelijk) als via YouTube met erg veel plezier afgespeeld. Voor de lol ben ik een Forza gaan spelen (racegame), wat ook best goed overkwam. Ik vond het wel weer jammer dat de set na een niet al te lange tijd weer terug moet. Ik begin maar een Steun-dutchiee-voor-een-ls50wireless-fonds, zodat ik snel weer met deze speakers mag spelen.

Ik was dusdanig gecharmeerd van deze set dat wanneer ik een kans zou krijgen de LS50’s over te nemen, mijn huidige KRK Rokit 6 G3 aan een voorbijganger mee zou geven. En als fan van de Rokit speakers zegt dit wel iets.

Gedurende de review heb ik echt minimaal 3 keer de akoestische set van Above and Beyond afgespeeld, waar elke keer weer kippenvel op mijn armen (zal je de foto’s van mijn arm haren besparen).

De set is met ongeveer 2299 euro voor de ‘andere kleuren’ niet goedkoop (en 2650 voor de Marcel Wanders versie), daar ben ik mij van bewust. Maar, mocht ik een soortgelijk systeem willen zoeken en dat budget zou hebben, dan weet ik wel wat ik kies!

Tip; Mocht er nog een wens zijn naar speaker stands voor de set, wees gerust die zijn er namelijk ook! De stands worden in exact dezelfde kleuren als de speakers geleverd voor 450 euro, dus dat oogt nog eens mooi ook!

Ik geef de set 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!