You are here
Home > Alle producten > Audio > Kef LS50 Wireless Marcel Wanders Design

Kef LS50 Wireless Marcel Wanders Design

Kef LS50 Wireless Marcel Wanders Design
Pluspunten
  • Zeer helder geluid
  • Low, mid en high komen voor een boekenplank set echt bijzonder goed door!
  • Softwarematig (via de app) is de bas aan te passen voor degene die er last van heeft
  • Erg gemakkelijk in gebruik
  • 5 aansluitingen voor audiobronnen!
  • Via Bluetooth kunnen ook YouTube filmpjes/muziek af worden gespeeld
Minpunten
  • De prijs is wat aan de hoge kant

Inleiding

Nadat ik ongeveer 8 jaar gebruik maak van een KEF Q5 set, vroeg ik mij eens af hoe het tegenwoordig met de techniek van KEF staat. Na mijn verzoek voor de LS50 kreeg ik de persoonlijke set van één van de medewerkers van KEF opgestuurd (#nopressure). En niet zomaar een versie, de Marcel Wanders versie! Deze review beschrijft de mogelijkheden van de set.
Let op: mocht je deze nou niet mooi vinden, wees gerust! Er is ook een zwarte, witte en grijze versie van de LS50’s beschikbaar! De witte versie is uitgevoerd met koper gekleurde unit, de zwarte met een blauwe unit en de titanium met een bordeaux rode unit. Keus voor iedereen laat maar zeggen… 😉

Specificaties

Laten we de review eerst even aftrappen met wat specificaties!

MODEL

LS50 Wireless ‘Nocturne’ by Marcel Wanders

DRIVE-UNITS

Uni-Q driver array:
HF: 25mm (1in.) gekoelde aluminiumconus
LF/MF: 130mm (5.25in.) magnesium/aluminium legering

FREQUENTIEBEREIK

(-6dB) gemeten bij 85dB/1m
40Hz – 47kHz (Meer bas)
43Hz – 47kHz (Standaard)
46Hz – 47kHz (Minder bas)
Afhankelijk van de luidsprekerinstellingen

FREQUENTIEBEREIK

(±3dB) gemeten bij 85dB/1m
45Hz – 28kHz (Meer bas)
50Hz – 28kHz (Standaard)
61Hz – 28kHz (Minder bas)
Afhankelijk van de luidsprekerinstellingen

MAXIMALE OUTPUT

(SPL) 106dB

INGANGEN

2.4GHz/5GHz Dual-band Wi-Fi netwerk
Bluetooth 4.0 met aptX® codec
USB Type B
TOSLINK Optisch
RCA Analoge lijningang
10/100 Mbps RJ45 Ethernet (voor netwerk en reparatie)

UITGANG

Subwoofer output

VERSTERKERVERMOGEN

LF: 200W HF: 30W

BLUETOOTH BEREIK

10m

BLUETOOTH GEHEUGEN

8 devices

RESOLUTIE

Tot 24bit
Afhankelijk van de bronresolutie

SAMPLING SNELHEID

Tot 192kHz (USB Type B)
Tot 96kHz (TOSLINK Optical)
Afhankelijk van de bronresolutie

WIRELESS STANDAARD

IEEE 802.11a/b/g/n

WIRELESS FREQUENTIEBAND

Dual-band 2.4GHz/ 5 GHz

WIRELESS NETWERK STREAMEN

Tidal / Spotify

NETINGANG

100 – 240VAC 50/60Hz

AFMETINGEN

(H x W x D) 300 x 200 x 308mm(11.8 x 7.9 x 12.1in.)

GEWICHT
Linker luidspreker

10,0kg (22.0lbs.)

Rechter luidspreker

10,2kg (22.5lbs.)

Uitpakken

Tijd om de speakers uit te pakken!

De speakers hebben een behoorlijke ondersteuning voor Bluetooth aptX, dlna, Spotify en Tidal.

Kef levert een accessoirespakket mee met handleidingen, kabels en een afstandsbediening!

Bijgevoegd twee power kabels, en één UTP kabel om de speakers aan elkaar te verbinden. Deze foto heb ik even weggelaten omdat ik in de veronderstelling was dat er nog een kabel bij zat, die er niet bij hoort! 🙂

Leuk ontwerp van Marcel Wanders! Maakt de speakers in iedere geval minder saai. Je kan er een tijd naar kijken en nog steeds dingen in de speakers zien.

Dit is een gesigneerde set van Marcel Wanders, aardig van hem! Helaas zijn ze niet van mij, maar van een medewerker van KEF die zijn gebruikte speakers aan mij toevertrouwd.

Voor een boekenplank speaker zitten er toch bizar veel aansluitingen op!

Op de linker speaker zit een UTP poort die verbinding maakt tussen de twee speaker en een knop om de balans tussen rechts en links aan te passen. Dit wordt gedaan om de jitter bij high-res streaming tegen te gaan.

De KEF LS50 heeft een aantal aansluitingen (buiten Wi-Fi en Bluetooth om), RCA, Optical, USB-PC, subwoofer, AC/aansluiting voor het lichtnet, USB servicepoort (die gebruikt kan worden om devices op te laden, of bijvoorbeeld een Amazon Alexa aan te sluiten zodat de LS50’s spraakgestuurd kunnen worden gebruikt), netwerk en een UTP connectie die contact heeft met de linker speaker. Daarnaast zijn er nog speaker EQ’s die ingedrukt kunnen worden – Desk/Stand en wall/free space en uiteraard de resetknop.

Ik vind de set zelf echt heel erg netjes ogen!

Wanneer de speakers uit staan, brand er alleen een klein ledje voor de powerknop.

Wanneer de speakers aan staan, zijn via het touchscreen de volgende opties te zien; power, input, harder/zachter.

Software

Via de app store is de KEF LS50 Wireless app te downloaden (zowel iOS als Android). Met deze app zijn de speakers via bluetooth/Wi-Fi te besturen.
Het process van instellen is vrij snel gedaan (als moest ik wel even tussentijds de set resetten, waar ik natuurlijk deze set heb geleend – en deze naar een Wi-Fi access point bleef zoeken).

Ik zal even stap 1 tot 8 besparen qua afbeeldingen, ik typ het wel ‘even’ uit.
1: Connect LEFT and RIGHT speakers (via UTP).
2: Connect both speakers to power (aansluiten via stroomnet).
3: Zet de speaker aan door op het led-lampje te klikken.
4: Wi-Fi icon should flash red & white. Ik had natuurlijk een set die al ingesteld was. Dus moest even wat andere stappen nemen om dit opnieuw in te stellen.
5: Zoek via de instellingen -> Wi-Fi (ik gebruikte een iPhone 8 voor deze test) naar de LS50s.Terug naar de app, en whoppa de laatste stappen werden zelfs overgeslagen omdat ik de UTP kabel erin prikte..
Normaliter moet je een Wi-Fi punt opzoeken en wachtwoord ingeven etc. waardoor je voortaan gebruik kan maken van de draadloze set.

Het menu in de app is overzichtelijk. Er kan gemakkelijk naar Media Servers, Tidal of Spotify playlists worden gezocht.

Wat leuk is, lokale bestanden van mijn telefoon kan de app en dus LS50’s wel afspelen.

Zelf heb ik geen DLNA, maar er is wel een mogelijkheid een DLNA media server te gebruiken om muziekbestanden vanaf te spelen.

Via de app is er ook in te loggen en gebruik te maken van Tidal.

Om via Spotify muziek af te spelen dienen er een aantal kleine stappen te worden genomen. Spotify openen, een nummer selecteren en afspelen op de LS50’s. Makkelijker dan dit kan je het niet maken! 🙂

Spotify heeft in de avond wel de meest funky playlists – Sleepify?!.

Door naar de piano, en dat klinkt eigenlijk best lekker! Voor je het weet luister je een kwartier lang naar pianomuziek en stap je over naar wat anders. Fijne van de LS50’s is dat deze erg gemakkelijk te bedienen zijn.

Via de settings is het mogelijk de speakers verder aan te passen.

Via de settings is het MAC/IP-adres te bekijken. Daarnaast is de speakernaam aan te passen naar wens. Bijv; OMGWatEenGeluid. Onder Speaker sound settings zijn de bastonen etc. verder aan te passen.

Via de Speaker Sound settings zijn drie opties; Default, Basic en Expert.

Via de basisinstellingen zijn de speakers aan te passen op waar ze staan, hoe groot de kamer is, hoe groot de ruimte tussen speaker en muur is etc. hierop wordt de speaker qua geluid aangepast. Onderin is een optie dit te herstellen naar default (wanneer je hier te veel mee hebt zitten spelen).

Onder expert is de wall mode, desk mode, treble en phase correction aan te passen. Ook hier kan worden aangepast hoeveel bass er moet worden weergegeven. Less, standard en extra maken ook daadwerkelijk een verschil.

Muziek

Laten we even hard beginnen! Da Tweekaz op Qlimax 2017 is een redelijke set die behoorlijk doordreunt op de speakers – in goede zin. De diepe tonen komen erg goed door. Ter illustratie, mijn buurman riep ‘hé’ na een kleine (hoe-hard-kan-deze-set-ongeveer) test van 3 seconden.. en dat was de test… Ik kwam ongeveer halverwege alvorens de vingers richting mijn oren gingen.

Hoe dan ook, mochten de lage tonen nog steeds niet afdoende zijn, dan is er ook een subwoofer port voor een actieve subwoofer. Via de app is de subwoofer nog eens onafhankelijk aan te sturen en te bedienen.

Onderstaand nummer is toch één van mijn favorieten, en al helemaal in deze combinatie. Ondanks dat het geen geweldige opname is qua audiokwaliteit, klinken de instrumenten (zeker de violen en drums prachtig). De diepe stemmen van Luciano Pavarotti en James Brown komen prachtig door.

Als je op zoek bent naar een eigen kippenvelmoment, luister dan onderstaand nummer op een soortgelijke set als de LS50. Ik speelde dit af en zelfs het meezingen van het publiek was echt prachtig. De LS50 speelt deze nummers zelfs al is het via YouTube (en de andere via Flac’s) prachtig af!

Het blijft genieten om Aretha Franklin te horen zingen. Het viel mij ook echt op hoe mooi de mids en highs doorkwamen wanneer Aretha aan het zingen was. De diepere stem van Tony Bennett komt ook echt heel warm en zacht over. Ook de instrumenten op de achtergrond komen ook erg naar voren. Prachtig!

Ondanks dat ik in voorgaande reviews ook dit filmpje voorbij heb laten komen, blijft het een prachtige set. Above & Beyond heeft een prachtige akoestische opname gemaakt van hun ‘trance’ nummers. In de paar weken dat ik deze set mocht gebruiken, heb ik minimaal 3x de set van A&B beluisterd. En wat gaf dat veel blijdschap – ik begon automatisch te glimlachen als ik hier naar begon te luisteren.. De instrumenten en zang komen geweldig door. Wat vooral opviel is dat spraak echt heel duidelijk is – zeker op de mids.

Ah, ik zie net dat er kort geleden een nieuwe set is uitgekomen van A&B. Helaas is de set al weer teruggestuurd :(.
Binnenkort maar eens even kijken naar de Vinyl van deze opname, en hopelijk mag ik de LS50’s nogmaals eens lenen 🙂

Conclusie

KEF heeft in mijn optiek voor een geweldige set gezorgd. De speakers zien er netjes maar ook kwalitatief goed uit! Dat er een extra afstandsbediening wordt meegeleverd is al helemaal gaaf. Mocht er vanuit Tidal, Spotify of media servers bestanden worden afgespeeld, dan kan er via de afstand worden gekozen om een volgend nummer af te laten spelen (of vorige).

Wat ook echt heel fijn is, is dat er meerdere aansluitingen (RCA, Bluetooth, Wi-Fi, Optical en USB) op de speakers zitten waardoor op verschillende manieren vanaf verschillende bronnen kan worden gespeeld.

Tijdens het spelen met de app heb ik ook wel gemerkt dat de speakers echt naar wens in te stellen zijn, wat erg handig is.

Het geluid en de speakers, daar ben echt heel erg over te spreken. De albums speelden voorbij. Voor je het weet heb je ook weer een hele liveset afgespeeld en ben je er al 3 verder.. Ik heb de bovenstaande lijst met muziek in zowel Flac (waar mogelijk) als via YouTube met erg veel plezier afgespeeld. Voor de lol ben ik een Forza gaan spelen (racegame), wat ook best goed overkwam. Ik vond het wel weer jammer dat de set na een niet al te lange tijd weer terug moet. Ik begin maar een Steun-dutchiee-voor-een-ls50wireless-fonds, zodat ik snel weer met deze speakers mag spelen.

Ik was dusdanig gecharmeerd van deze set dat wanneer ik een kans zou krijgen de LS50’s over te nemen, mijn huidige KRK Rokit 6 G3 aan een voorbijganger mee zou geven. En als fan van de Rokit speakers zegt dit wel iets.

Gedurende de review heb ik echt minimaal 3 keer de akoestische set van Above and Beyond afgespeeld, waar elke keer weer kippenvel op mijn armen (zal je de foto’s van mijn arm haren besparen).

De set is met ongeveer 2299 euro voor de ‘andere kleuren’ niet goedkoop (en 2650 voor de Marcel Wanders versie), daar ben ik mij van bewust. Maar, mocht ik een soortgelijk systeem willen zoeken en dat budget zou hebben, dan weet ik wel wat ik kies!

Tip; Mocht er nog een wens zijn naar speaker stands voor de set, wees gerust die zijn er namelijk ook! De stands worden in exact dezelfde kleuren als de speakers geleverd voor 450 euro, dus dat oogt nog eens mooi ook!

Ik geef de set 5 van de 5 sterren.

Top