7 februari 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Denon HEOS 7 HS2 Speaker

Nadat ik pas geleden een nieuwe versterker aan diende te schaffen kwam ik de Denon x6400h tegen. Na het Googlen wat Heos nou zo inhield, werd ik erg nieuwsgierig naar de kwaliteit van deze draadloze speakers. In deze review ga ik dieper in op de aspecten van Heos!
Denon HEOS 7 HS2
Pluspunten
  • Zeer helder geluid en een hoop power!
  • Behoorlijke bass
  • De HEOS 7 is gemakkelijk via de software in te stellen
  • Erg gemakkelijk in gebruik
  • Meerdere audiobronnen!
Minpunten
  • Aan de prijzige kant

Inleiding

Nadat ik pas geleden een nieuwe versterker aan diende te schaffen kwam ik de Denon x6400h tegen. Na het Googlen wat Heos nou zo inhield, werd ik erg nieuwsgierig naar de kwaliteit van deze draadloze speakers. In korte tijd had ik de Heos 3 en 7 op mijn deurmat liggen. In deze review ga ik dieper in op de aspecten van Heos!

Kenmerken

Laten we deze review eerst even aftrappen met een filmpje en de kenmerken, gevolgd met de specificaties!

Voeding

100~240 volt AC, 50~60 Hz, automatisch schakelende voedingsadapter

Inhoud van de verpakking

HEOS 7 HS2 luidspreker, wisselstroomadapter, 3,5 mm installatiekabel, ethernetkabel voor bedrade LAN-verbinding, snelstartgids.

Bedieningselementen & indicatoren

Volume omhoog/omlaag
Mute / Muteknop ledindicator
Meerkleurige ledstatusindocator
‘Verbinden’-knop netwerk (achterzijde)
‘Verbinden’-knop Bluetooth (achterzijde)

Gewicht

4.6 kg

Meerdere talen ondersteund

Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Nederlands, Russisch, Zweeds, Noors, Deens, Pools

Afmetingen (H x B x D)

203 x 479 x 164 mm

Bedrijfstemperatuurbereik

5 °C~35 °C

Productafwerking

Zwart, wit

Ideaal voor

grote en open ruimtes zoals woonkamers, terrassen of vrij indeelbare woningen.

Drivers

twee tweeters, twee midwoofers en een woofer

NIEUW Geschikt voor Bluetooth

Ja

NIEUW Ondersteuning voor audio met hoge resolutie

Ja

Luidsprekerkastdesign

twee passieve radiatoren

Versterkerkanalen

5

aansluiting voor 3,5 mm audiolijningang

Ja (1)

USB-poort voor directe verbinding met opgeslagen muziek

Ja (1)

Bedraad netwerk

Ethernetuitgang (1)

Draadloos netwerk

802.11b/g/n-netwerken op 2,4 GHz en 802.11a/n/ac op 5GHz-frequentie

3,5 mm hoofdtelefoonuitgang

Ja (1)

Inclusief schroefgat voor bevestiging aan muur/op stander

Nee

Plaatsing

Horizontaal

Uitpakken

Vanuit Denon ontving ik de Heos 7 en HS2. Zo te zien is de Heos 3 vele slagen kleiner dan de Heos 7. In deze review ga ik verder in op de Heos 7, de 3 is in mijn voorgaande review behandeld!

Tijd om de Heos 7 HS2 uit te pakken!

Uiteraard levert Denon met de Heos 3 handleidingen mee. Daarnaast wordt er een adapter, UTP-kabel en geluidskabel (3.5 jack – 3.5 jack) meegeleverd.

In eerste opzicht, wauw. Mooie speaker! Het geborstelde staal ziet er netjes uit!

Aan de linkerkant van de speaker zit een hoofdtelefoonaansluiting om een hoofdaansluiting aan te sluiten. Dit is vooral fijn wanneer iemand in dezelfde kamer bijvoorbeeld dient te studeren. Hoofdtelefoon op, en genieten maar! Dit werkt ook met het kijken van TV/films als deze op de Heos 7 zijn aangesloten.

De Heos 7 is niet bijster groot en heeft een nette driehoekige vorm. Dit siert de speaker. Deze is bijvoorbeeld ook gemakkelijk in een raamkozijn of in een kast te plaatsen.

Het mooie van deze Heos 7, is dat Denon heeft gekozen om de stoffen afwerking helemaal door te trekken naar de achterkant. Ook het geborstelde staal is eveneens net zo netjes aan de achterkant. Dit maakt de speaker sierlijk!

Voor een dergelijk speaker zijn de aansluitingen ook niet mis! Zo is er gebruik te maken van bluetooth, WiFi, Aux dmv de audiokabel, USB en netwerk via de utp kabel.

De drie knoppen zorgen ervoor dat het geluid harder/zachter kan worden gezet en de (in dit geval) onderste ‘losse’ knop, zorgt ervoor dat de speaker op mute kan worden gezet. Bij het langdurig indrukken van deze knop, schakelt de speaker uit/of in.

Aan de onderkant van de Heos 7 zit een soort van rubberen afwerking die ervoor zorgt dat de speaker ook verticaal stabiel staat.

Eenmaal ingesteld en aangezet heeft de speaker een blauwe led aan de onderkant. De Heos 3 ook nog een geel of groen ledje laten zien. Deze verschillende kleuren helpen bij het oplossen van problemen met het connecten van de speakers, waar in de app weer duidelijk op wordt ingegaan – wat welke kleur betekent en welke stappen dienen te worden genomen om de speaker te connecten. Over het instellen kom ik bij software op terug..

Wanneer de speaker uitstaat, is er geen led te zien. Dit is vooral erg fijn wanneer de speaker op een slaapkamer komt te staan.
Via de app kan ook worden ingesteld om het ledje voor altijd uit te laten.

Muziek

Tijdens het gebruik van de Heos 3 en 7, heb ik via mijn Audio Technica AT-LP5 platenspeler een mooie oude plaat opgezet van The Oscar Peterson Trio – We get requests. Ik had één speaker in mijn slaapkamer en één in de keuken gezet. Tijdens het opruimen/rondlopen in huis vielen mij een aantal dingen op. Het geluid was kristalhelder en nog eens sync ook. Tot op de milliseconde! Ik zou mij echt enorm gaan storen wanneer je van de ene ruimte de andere ruimte inloopt en net van beide ruimtes nog muziek meekrijgt – die niet eens sync is. Dat is met de Denon Heos oplossing helemaal niet van toepassing. En dat verdient wat mij betreft een pluim!
Mocht je aan de andere kant van het huis staan en het geluid staat te hard op één van de speakers. Geen zorgen, deze valt via de knoppen op de speaker zelf te beheren, daarnaast is er een mogelijkheid het geluid harder/zachter te zetten via de app.

De tonen van de Heos 7 kwamen in mijn optiek helder door. De speaker heeft behoorlijk wat vermogen om een kamer met geluid te verlichten. En dat vind ik dan ook gelijk weer erg fijn.

Via de Heos app en bluetooth speelde ik redelijk wat nummers af. Via de Heos app zelf is een mediaserver te selecteren, zet daar wat Flacjes op en je kan uren genieten.
De Heos 7 vond ik heerlijk klinken met de podcasts van Oliver Heldens, Noisia Radio, Isaac’s Hardstyle sessions, Above & Beyond en Chainsmokers. De bas die de
Terugkomende op de plaat van The Oscar Peterson Trio (mocht je er nog één hebben liggen en deze niet meer gebruiken, laat dit gerust weten – of soortgelijk), deze plaat is redelijk vaak op beide kanten afgespeeld tijdens het schrijven van deze en andere reviews. Waar ik achter mijn pc in een andere kamer zit, staat mijn platenspeler in de woonkamer. Even het huis door huppelen om de naald van mijn platenspeler te verplaatsen en weer verder genieten, leverde in dit geval een hoop plezier op. Het Heos systeem is in mijn optiek geweldig. Het is dat de speakers weer terug moeten, ik weet in iedere geval wat ik ga zoeken!

Muziekbronnen

Denon geeft ook nog extra info over de Heos 7 die ik jullie uiteraard niet wil ontnemen!

Muziekabonnementsdiensten
Met de HEOS-app kunt u kiezen uit populaire streamingdiensten zoals Spotify, TuneIn, SoundCloud, TIDAL, Deezer, Napster en Mood:Mix. Meer diensten volgen binnenkort.

Internetradiozenders
Streamen:
AAC, mp3, WMA (via de TuneIn-service).

Ondersteunde muziekbronnen
Ondersteunde audioformaten:
WMA: tot wel 192 kbps
AAC en mp3: tot wel 320 kbps.
WAV, ALAC en FLAC: tot wel 24-bit/192 kHz.
DSD: 2.8MHz, 5.6MHz

Bluetooth wordt ondersteund
afspelen op één luidspreker of andere HEOS-luidsprekers toevoegen in de Party-modus.

Ondersteunde beeldformaten
De HEOS 7 HS2 ondersteunt de beeldformaten JPG, PNG, BMP en GIF album art.

Ondersteunde USB-stations
De HEOS 7 HS2 ondersteunt USB-sticks via de ingebouwde USB-poort. Muziekinhoud op een USB-station kan zowel lokaal als op alle HEOS-spelers op je netwerk worden afgespeeld.

Muziek op telefoon/tablet
Muziek van iTunes die lokaal opgeslagen is op je iOS-apparaat of muziekbestanden op je Android of Kindle Fire.

NAS (netwerkopslag)
Afspelen vanaf DLNA-compatibele muziekservers.

“De beschikbaarheid van muziekdiensten kan per regio verschillen. Mogelijk zijn op het moment van de aankoop niet alle diensten beschikbaar. In de loop van de tijd kunnen diensten worden toegevoegd of beëindigd. Dit is de keuze van de aanbieders van de muziekdienst of van anderen. Ga naar www.denon-hifi.nl voor aankondigingen en meer informatie.”

Software

Om de Heos 7 HS2 te gebruiken heb ik mijn iPhone 8 gebruikt. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van de Denon Heos app en een lightning kabel. Via de nieuwe update die vandaag uitkwam (nadat onderstaande foto’s zijn gemaakt) van de Heos app is dit ook niet perse meer nodig. Daarbij maakt de speaker contact via bluetooth door de connect en bluetooth knoppen in te drukken.
Omdat de afbeeldingen en het instellen van de Heos 3 en 7 hetzelfde zijn, heb ik hier dezelfde afbeeldingen en uitleg gebruikt.

Via de Heos app ga je linksboven naar het tandwieltje.

Klik de eerste optie “Apparaat toevoegen”.

In dit geval had ik ‘gelukkig’ een Lightning-adapter liggen waardoor ik via de 3.5 kabel kan connecten. Anders gaat dit via het netwerk of via WPS.

In dit geval had ik de lightning-kabel in de iPhone gestopt met de audiokabel.

Het is eigenlijk kind eenvoudig, klik op de connect knop op de de speaker – zoals wordt aangegeven en druk op de volgende stap.

In dit scherm vul je het wachtwoord in van je geselecteerde WiFi netwerk.

De Heos 7 kan een naam krijgen als bibliotheek, slaapkamer e.d. om deze makkelijker te groeperen binnen een woning. Dit is vooral fijn als er gebruik wordt gemaakt van meerdere Heos 3’en. In dit geval kies ik voor ‘Bibliotheek’.

De Heos 7 slaat alles op en is binnen enkele seconden klaar voor gebruik.

Zoals eerder aangegeven kan ook het status-led worden uitgezet via het instellingen menu – of wat minder fel worden ingesteld.

Binnen de Heos app staat linksonder het icoontje voor de ‘ruimtes’ binnen een woning.
De Bibliotheek (Heos 7) dient in dit geval naar de Denon te worden geschoven om er voor te zorgen dat deze synchroon muziek af gaan spelen. Staat deze erbuiten, dan werkt dat namelijk niet – dit duurde bij mij even om hierachter te komen – waardoor mijn LP’s niet synchroon afspeelde. Wanneer ik eenmaal dit allemaal onder één groep zette, was het bijzonder synchroon. Ik kon de gehele set-up niet op een fout of lag betrappen. .

Desondanks dat de speakers zelf ook knoppen hebben om het geluid harder en zachter te zetten, is er via de app rechtsonder in de app per speaker in te stellen hoe hard deze staan. Ook het muten kan door via de app!

Conclusie

Heos, wat moest ik er van verwachten? Ik had geen idee en stond er neutraal in, totdat ik ook uiteindelijk daadwerkelijk met de Heos 3 en Heos 7 aan de slag kon. Ik was aangenaam verrast door het gemak van installatie en gebruik. En daarna al helemaal met hoe het geheel klonk. Wel moet ik bekennen dat in dit geval mijn voorkeur naar de Heos 7 HS2 gaat.

Denon heeft met Heos een fijn systeem neergezet. Niet alleen het systeem wat alles aanstuurt, ook de software werkt fijn. Wel kwam ik er pas na 10 minuten achter dat alles onder een zelfde groep moet horen om een synchrone audio te hebben. Wanneer deze uit de groep worden gezet, dan kan er per speaker weer een ander afspeelbron of dergelijke worden gekozen/afgespeeld. Toch hoop ik dat Heos dit net iets makkelijker gaat maken door een soort van optie te geven wanneer er een nummer wordt afgespeeld via de Heos app een keuze te geven over welke speakers deze nummers moeten gaan.
Het voordeel van Heos is dat Denon ook updates in de software blijft stoppen, dus dat blijft zeker nog door ontwikkelen.

Het geluid van de Heos 7 HS2 zelf is best indrukwekkend! En dat voor een boekenplank speaker.
Als ik moest kiezen tussen de Heos 3 en Heos 7, dan zou ik toch zelf voor de Heos 7 gaan in de andere kamers, omdat deze simpelweg net wat meer power heeft. Mocht je in een kleinere kamer of slaapkamer een kleine speaker zoeken, dan zou ik zeker voor de Heos 3 HS2 gaan – en al helemaal wanneer je een stereoset zoekt!

De Heos 7 HS2 krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!