7 februari 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Denon HEOS 7 HS2 Speaker

Nadat ik pas geleden een nieuwe versterker aan diende te schaffen kwam ik de Denon x6400h tegen. Na het Googlen wat Heos nou zo inhield, werd ik erg nieuwsgierig naar de kwaliteit van deze draadloze speakers. In deze review ga ik dieper in op de aspecten van Heos!
Denon HEOS 7 HS2
Pluspunten
  • Zeer helder geluid en een hoop power!
  • Behoorlijke bass
  • De HEOS 7 is gemakkelijk via de software in te stellen
  • Erg gemakkelijk in gebruik
  • Meerdere audiobronnen!
Minpunten
  • Aan de prijzige kant

Inleiding

Nadat ik pas geleden een nieuwe versterker aan diende te schaffen kwam ik de Denon x6400h tegen. Na het Googlen wat Heos nou zo inhield, werd ik erg nieuwsgierig naar de kwaliteit van deze draadloze speakers. In korte tijd had ik de Heos 3 en 7 op mijn deurmat liggen. In deze review ga ik dieper in op de aspecten van Heos!

Kenmerken

Laten we deze review eerst even aftrappen met een filmpje en de kenmerken, gevolgd met de specificaties!

Voeding

100~240 volt AC, 50~60 Hz, automatisch schakelende voedingsadapter

Inhoud van de verpakking

HEOS 7 HS2 luidspreker, wisselstroomadapter, 3,5 mm installatiekabel, ethernetkabel voor bedrade LAN-verbinding, snelstartgids.

Bedieningselementen & indicatoren

Volume omhoog/omlaag
Mute / Muteknop ledindicator
Meerkleurige ledstatusindocator
‘Verbinden’-knop netwerk (achterzijde)
‘Verbinden’-knop Bluetooth (achterzijde)

Gewicht

4.6 kg

Meerdere talen ondersteund

Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Nederlands, Russisch, Zweeds, Noors, Deens, Pools

Afmetingen (H x B x D)

203 x 479 x 164 mm

Bedrijfstemperatuurbereik

5 °C~35 °C

Productafwerking

Zwart, wit

Ideaal voor

grote en open ruimtes zoals woonkamers, terrassen of vrij indeelbare woningen.

Drivers

twee tweeters, twee midwoofers en een woofer

NIEUW Geschikt voor Bluetooth

Ja

NIEUW Ondersteuning voor audio met hoge resolutie

Ja

Luidsprekerkastdesign

twee passieve radiatoren

Versterkerkanalen

5

aansluiting voor 3,5 mm audiolijningang

Ja (1)

USB-poort voor directe verbinding met opgeslagen muziek

Ja (1)

Bedraad netwerk

Ethernetuitgang (1)

Draadloos netwerk

802.11b/g/n-netwerken op 2,4 GHz en 802.11a/n/ac op 5GHz-frequentie

3,5 mm hoofdtelefoonuitgang

Ja (1)

Inclusief schroefgat voor bevestiging aan muur/op stander

Nee

Plaatsing

Horizontaal

Uitpakken

Vanuit Denon ontving ik de Heos 7 en HS2. Zo te zien is de Heos 3 vele slagen kleiner dan de Heos 7. In deze review ga ik verder in op de Heos 7, de 3 is in mijn voorgaande review behandeld!

Tijd om de Heos 7 HS2 uit te pakken!

Uiteraard levert Denon met de Heos 3 handleidingen mee. Daarnaast wordt er een adapter, UTP-kabel en geluidskabel (3.5 jack – 3.5 jack) meegeleverd.

In eerste opzicht, wauw. Mooie speaker! Het geborstelde staal ziet er netjes uit!

Aan de linkerkant van de speaker zit een hoofdtelefoonaansluiting om een hoofdaansluiting aan te sluiten. Dit is vooral fijn wanneer iemand in dezelfde kamer bijvoorbeeld dient te studeren. Hoofdtelefoon op, en genieten maar! Dit werkt ook met het kijken van TV/films als deze op de Heos 7 zijn aangesloten.

De Heos 7 is niet bijster groot en heeft een nette driehoekige vorm. Dit siert de speaker. Deze is bijvoorbeeld ook gemakkelijk in een raamkozijn of in een kast te plaatsen.

Het mooie van deze Heos 7, is dat Denon heeft gekozen om de stoffen afwerking helemaal door te trekken naar de achterkant. Ook het geborstelde staal is eveneens net zo netjes aan de achterkant. Dit maakt de speaker sierlijk!

Voor een dergelijk speaker zijn de aansluitingen ook niet mis! Zo is er gebruik te maken van bluetooth, WiFi, Aux dmv de audiokabel, USB en netwerk via de utp kabel.

De drie knoppen zorgen ervoor dat het geluid harder/zachter kan worden gezet en de (in dit geval) onderste ‘losse’ knop, zorgt ervoor dat de speaker op mute kan worden gezet. Bij het langdurig indrukken van deze knop, schakelt de speaker uit/of in.

Aan de onderkant van de Heos 7 zit een soort van rubberen afwerking die ervoor zorgt dat de speaker ook verticaal stabiel staat.

Eenmaal ingesteld en aangezet heeft de speaker een blauwe led aan de onderkant. De Heos 3 ook nog een geel of groen ledje laten zien. Deze verschillende kleuren helpen bij het oplossen van problemen met het connecten van de speakers, waar in de app weer duidelijk op wordt ingegaan – wat welke kleur betekent en welke stappen dienen te worden genomen om de speaker te connecten. Over het instellen kom ik bij software op terug..

Wanneer de speaker uitstaat, is er geen led te zien. Dit is vooral erg fijn wanneer de speaker op een slaapkamer komt te staan.
Via de app kan ook worden ingesteld om het ledje voor altijd uit te laten.

Muziek

Tijdens het gebruik van de Heos 3 en 7, heb ik via mijn Audio Technica AT-LP5 platenspeler een mooie oude plaat opgezet van The Oscar Peterson Trio – We get requests. Ik had één speaker in mijn slaapkamer en één in de keuken gezet. Tijdens het opruimen/rondlopen in huis vielen mij een aantal dingen op. Het geluid was kristalhelder en nog eens sync ook. Tot op de milliseconde! Ik zou mij echt enorm gaan storen wanneer je van de ene ruimte de andere ruimte inloopt en net van beide ruimtes nog muziek meekrijgt – die niet eens sync is. Dat is met de Denon Heos oplossing helemaal niet van toepassing. En dat verdient wat mij betreft een pluim!
Mocht je aan de andere kant van het huis staan en het geluid staat te hard op één van de speakers. Geen zorgen, deze valt via de knoppen op de speaker zelf te beheren, daarnaast is er een mogelijkheid het geluid harder/zachter te zetten via de app.

De tonen van de Heos 7 kwamen in mijn optiek helder door. De speaker heeft behoorlijk wat vermogen om een kamer met geluid te verlichten. En dat vind ik dan ook gelijk weer erg fijn.

Via de Heos app en bluetooth speelde ik redelijk wat nummers af. Via de Heos app zelf is een mediaserver te selecteren, zet daar wat Flacjes op en je kan uren genieten.
De Heos 7 vond ik heerlijk klinken met de podcasts van Oliver Heldens, Noisia Radio, Isaac’s Hardstyle sessions, Above & Beyond en Chainsmokers. De bas die de
Terugkomende op de plaat van The Oscar Peterson Trio (mocht je er nog één hebben liggen en deze niet meer gebruiken, laat dit gerust weten – of soortgelijk), deze plaat is redelijk vaak op beide kanten afgespeeld tijdens het schrijven van deze en andere reviews. Waar ik achter mijn pc in een andere kamer zit, staat mijn platenspeler in de woonkamer. Even het huis door huppelen om de naald van mijn platenspeler te verplaatsen en weer verder genieten, leverde in dit geval een hoop plezier op. Het Heos systeem is in mijn optiek geweldig. Het is dat de speakers weer terug moeten, ik weet in iedere geval wat ik ga zoeken!

Muziekbronnen

Denon geeft ook nog extra info over de Heos 7 die ik jullie uiteraard niet wil ontnemen!

Muziekabonnementsdiensten
Met de HEOS-app kunt u kiezen uit populaire streamingdiensten zoals Spotify, TuneIn, SoundCloud, TIDAL, Deezer, Napster en Mood:Mix. Meer diensten volgen binnenkort.

Internetradiozenders
Streamen:
AAC, mp3, WMA (via de TuneIn-service).

Ondersteunde muziekbronnen
Ondersteunde audioformaten:
WMA: tot wel 192 kbps
AAC en mp3: tot wel 320 kbps.
WAV, ALAC en FLAC: tot wel 24-bit/192 kHz.
DSD: 2.8MHz, 5.6MHz

Bluetooth wordt ondersteund
afspelen op één luidspreker of andere HEOS-luidsprekers toevoegen in de Party-modus.

Ondersteunde beeldformaten
De HEOS 7 HS2 ondersteunt de beeldformaten JPG, PNG, BMP en GIF album art.

Ondersteunde USB-stations
De HEOS 7 HS2 ondersteunt USB-sticks via de ingebouwde USB-poort. Muziekinhoud op een USB-station kan zowel lokaal als op alle HEOS-spelers op je netwerk worden afgespeeld.

Muziek op telefoon/tablet
Muziek van iTunes die lokaal opgeslagen is op je iOS-apparaat of muziekbestanden op je Android of Kindle Fire.

NAS (netwerkopslag)
Afspelen vanaf DLNA-compatibele muziekservers.

“De beschikbaarheid van muziekdiensten kan per regio verschillen. Mogelijk zijn op het moment van de aankoop niet alle diensten beschikbaar. In de loop van de tijd kunnen diensten worden toegevoegd of beëindigd. Dit is de keuze van de aanbieders van de muziekdienst of van anderen. Ga naar www.denon-hifi.nl voor aankondigingen en meer informatie.”

Software

Om de Heos 7 HS2 te gebruiken heb ik mijn iPhone 8 gebruikt. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van de Denon Heos app en een lightning kabel. Via de nieuwe update die vandaag uitkwam (nadat onderstaande foto’s zijn gemaakt) van de Heos app is dit ook niet perse meer nodig. Daarbij maakt de speaker contact via bluetooth door de connect en bluetooth knoppen in te drukken.
Omdat de afbeeldingen en het instellen van de Heos 3 en 7 hetzelfde zijn, heb ik hier dezelfde afbeeldingen en uitleg gebruikt.

Via de Heos app ga je linksboven naar het tandwieltje.

Klik de eerste optie “Apparaat toevoegen”.

In dit geval had ik ‘gelukkig’ een Lightning-adapter liggen waardoor ik via de 3.5 kabel kan connecten. Anders gaat dit via het netwerk of via WPS.

In dit geval had ik de lightning-kabel in de iPhone gestopt met de audiokabel.

Het is eigenlijk kind eenvoudig, klik op de connect knop op de de speaker – zoals wordt aangegeven en druk op de volgende stap.

In dit scherm vul je het wachtwoord in van je geselecteerde WiFi netwerk.

De Heos 7 kan een naam krijgen als bibliotheek, slaapkamer e.d. om deze makkelijker te groeperen binnen een woning. Dit is vooral fijn als er gebruik wordt gemaakt van meerdere Heos 3’en. In dit geval kies ik voor ‘Bibliotheek’.

De Heos 7 slaat alles op en is binnen enkele seconden klaar voor gebruik.

Zoals eerder aangegeven kan ook het status-led worden uitgezet via het instellingen menu – of wat minder fel worden ingesteld.

Binnen de Heos app staat linksonder het icoontje voor de ‘ruimtes’ binnen een woning.
De Bibliotheek (Heos 7) dient in dit geval naar de Denon te worden geschoven om er voor te zorgen dat deze synchroon muziek af gaan spelen. Staat deze erbuiten, dan werkt dat namelijk niet – dit duurde bij mij even om hierachter te komen – waardoor mijn LP’s niet synchroon afspeelde. Wanneer ik eenmaal dit allemaal onder één groep zette, was het bijzonder synchroon. Ik kon de gehele set-up niet op een fout of lag betrappen. .

Desondanks dat de speakers zelf ook knoppen hebben om het geluid harder en zachter te zetten, is er via de app rechtsonder in de app per speaker in te stellen hoe hard deze staan. Ook het muten kan door via de app!

Conclusie

Heos, wat moest ik er van verwachten? Ik had geen idee en stond er neutraal in, totdat ik ook uiteindelijk daadwerkelijk met de Heos 3 en Heos 7 aan de slag kon. Ik was aangenaam verrast door het gemak van installatie en gebruik. En daarna al helemaal met hoe het geheel klonk. Wel moet ik bekennen dat in dit geval mijn voorkeur naar de Heos 7 HS2 gaat.

Denon heeft met Heos een fijn systeem neergezet. Niet alleen het systeem wat alles aanstuurt, ook de software werkt fijn. Wel kwam ik er pas na 10 minuten achter dat alles onder een zelfde groep moet horen om een synchrone audio te hebben. Wanneer deze uit de groep worden gezet, dan kan er per speaker weer een ander afspeelbron of dergelijke worden gekozen/afgespeeld. Toch hoop ik dat Heos dit net iets makkelijker gaat maken door een soort van optie te geven wanneer er een nummer wordt afgespeeld via de Heos app een keuze te geven over welke speakers deze nummers moeten gaan.
Het voordeel van Heos is dat Denon ook updates in de software blijft stoppen, dus dat blijft zeker nog door ontwikkelen.

Het geluid van de Heos 7 HS2 zelf is best indrukwekkend! En dat voor een boekenplank speaker.
Als ik moest kiezen tussen de Heos 3 en Heos 7, dan zou ik toch zelf voor de Heos 7 gaan in de andere kamers, omdat deze simpelweg net wat meer power heeft. Mocht je in een kleinere kamer of slaapkamer een kleine speaker zoeken, dan zou ik zeker voor de Heos 3 HS2 gaan – en al helemaal wanneer je een stereoset zoekt!

De Heos 7 HS2 krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding De Steelseries Apex 7 TKL, is de goedkopere variant van de Apex Pro TKL….

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de CX 400BT True Wireless uitgebracht. Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe klinken deze oortjes eigenlijk? In deze review zoek ik het uit!

Ben je nou op zoek naar een geweldige Noblechairs stoel? Yorcom heeft een actie waarbij…

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Naim & Focal werken al jaren samen wat resulteert in een aantal gebalanceerde opties. De Naim Uniti Atom & Focal Chora 826 is er één van.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
De Master Premium is in mijn optiek toch wel één van de mooiere stoelen, in deze review ga ik dieper in op deze stoel.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
Niet heel lang geleden is de Core LX Plus op de markt gekomen die wij eens onder de loep nemen.

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.