6 februari 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Denon HEOS 3 HS2 Speaker

Nadat ik pas geleden een nieuwe versterker aan diende te schaffen kwam ik de Denon x6400h tegen. Na het Googlen wat Heos nou zo inhield, werd ik erg nieuwsgierig naar de kwaliteit van deze draadloze speakers. In deze review ga ik dieper in op de aspecten van Heos!
Denon HEOS 3 HS2
Pluspunten
  • Zeer helder geluid voor een relatief kleine speaker
  • Hoop bass in de kleine speaker
  • De HEOS 3 is gemakkelijk via de software in te stellen
  • Erg gemakkelijk in gebruik
  • Meerdere audiobronnen!
Minpunten
  • Aan de prijzige kant

Inleiding

Nadat ik pas geleden een nieuwe versterker aan diende te schaffen kwam ik de Denon x6400h tegen. Na het Googlen wat Heos nou zo inhield, werd ik erg nieuwsgierig naar de kwaliteit van deze draadloze speakers. In korte tijd had ik de Heos 3 en 7 op mijn deurmat liggen. In deze review ga ik dieper in op de aspecten van Heos!

Kenmerken

Laten we deze review eerst even aftrappen met een filmpje en de kenmerken, gevolgd met de specificaties!

Voeding

100~240 volt AC, 50~60 Hz, automatisch schakelende voedingsadapter

Inhoud van de verpakking

HEOS 3 HS2 luidspreker, wisselstroomsadapter, 3,5 mm installatiekabel, ethernetkabel voor bedrade LAN-verbinding, snelstartgids.

Bedieningselementen & indicatoren

Volume omhoog/omlaag
Dempen / Muteknop ledindicator
meerkleurige ledstatusindicator
‘Verbinden’-knop netwerk (achterzijde)
‘Verbinden’-knop Bluetooth (achterzijde)

Gewicht

1.9 kg

Meerdere talen ondersteund

Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Nederlands, Russisch, Zweeds, Noors, Deens, Pools

Afmetingen (H x B x D)

128 x 275 x 156 mm (horizontaal)
272 x 130 x 165 mm (verticaal)

Bedrijfstemperatuurbereik

5 °C~35 °C

Productafwerking

Zwart, wit

Ideaal voor

kleine tot middelgrote ruimtes zoals slaapkamers, werkkamers en keukens.

Drivers

Dubbel full-range

NIEUW Geschikt voor Bluetooth

Ja

NIEUW Ondersteuning voor audio met hoge resolutie

Ja

Luidsprekerkastdesign

met poort

Versterkerkanalen

2

Aansluiting voor 3,5 mm audiolijningang

Ja (1)

USB-poort voor directe verbinding met opgeslagen muziek

Ja (1)

Bedraad netwerk

Ethernetuitgang (1)

Draadloos netwerk

802.11b/g/n-netwerken op 2,4 GHz en 802.11a/n/ac op 5GHz-frequentie

3,5 mm hoofdtelefoonuitgang

Nee

Inclusief schroefgat voor bevestiging aan muur/op stander

Ja

Plaatsing

Verticaal of horizontaal

Uitpakken

Vanuit Denon ontving ik de Heos 7 en HS2. Zo te zien is de Heos 3 vele slagen kleiner dan de Heos 7. In deze review ga ik verder in op de Heos 3, de 7 komt in een andere review terug!

Tijd om de Heos 3 HS2 uit te pakken!

Uiteraard levert Denon met de Heos 3 handleidingen mee, daarnaast wordt er een ander opzetstuk voor de adapter meegeleverd.

Naast de adapter worden er ook een audiokabel (3.5mm jack – 3.5mm jack) en UTP kabel meegeleverd.

In eerste opzicht, wauw. Klein, handzaam speakertje!

Met de rubberen stukjes op de zijkant van de speaker kan de Heos 3 ook horizontaal worden neergelegd.

Voordeel aan de Heos 3 is dat deze ook kan worden opgehangen. Via de website van Denon zijn opzetstukjes te kopen waardoor de Heos 3 bijv. netjes aan een muur kan worden gehangen.

Voor een dergelijk kleine speaker zijn de aansluitingen ook niet mis! Zo is er gebruik te maken van bluetooth, WiFi, Aux dmv de audiokabel, USB en netwerk via de utp kabel.

De drie knoppen zorgen ervoor dat het geluid harder/zachter kan worden gezet en de (in dit geval) onderste ‘losse’ knop, zorgt ervoor dat de speaker op mute kan worden gezet. Bij het langdurig indrukken van deze knop, schakelt de speaker uit/of in.

Zelfs horizontaal ziet de speaker er netjes uit. Het ontwerp is rustig en vooral ook zeer stabiel. De speaker rolt niet weg.

Aan de onderkant van de Heos 3 zit een soort van rubberen afwerking die er voor zorgt dat de speaker ook verticaal stabiel staat.

Eenmaal ingesteld en aangezet heeft de speaker een blauwe led aan de onderkant. De Heos 3 ook nog een geel of groen ledje laten zien. Deze verschillende kleuren helpen bij het oplossen van problemen met het connecten van de speakers, waar in de app weer duidelijk op wordt ingegaan – wat welke kleur betekent en welke stappen dienen te worden genomen om de speaker te connecten. Over het instellen kom ik bij software op terug..

Wanneer de speaker uitstaat, is er geen led te zien. Dit is vooral erg fijn wanneer de speaker op een slaapkamer komt te staan.
Via de app kan ook worden ingesteld om het ledje voor altijd uit te laten.

Muziek

Tijdens het gebruik van de Heos 3 en 7, heb ik via mijn Audio Technica AT-LP5 platenspeler een mooie oude plaat opgezet van The Oscar Peterson Trio – We get requests. Ik had één speaker in mijn slaapkamer en één in de keuken gezet. Tijdens het opruimen/rondlopen in huis vielen mij een aantal dingen op. Het geluid was kristalhelder en nog eens sync ook. Tot op de milliseconde! Ik zou mij echt enorm gaan storen wanneer je van de ene ruimte de andere ruimte inloopt en net van beide ruimtes nog muziek meekrijgt – die niet eens sync is. Dat is met de Denon Heos oplossing helemaal niet van toepassing. En dat verdient wat mij betreft een pluim!
Mocht je aan de andere kant van het huis staan en het geluid staat te hard op één van de speakers. Geen zorgen, deze valt via de knoppen op de speaker zelf te beheren, daarnaast is er een mogelijkheid het geluid harder/zachter te zetten via de app.

De hogere tonen waren bij de Heos 3 voor mijn gevoel wat vlakker, midden en lage tonen kwamen erg goed naar voren.
Via de Heos app en bluetooth speelde ik redelijk wat nummers af. Via de Heos app zelf is een mediaserver te selecteren, zet daar wat Flacjes op en je kan uren genieten.
De Heos 3 vond ik heerlijk klinken met de podcasts van Oliver Heldens, Noisia Radio, Isaac’s Hardstyle sessions, Above & Beyond en Chainsmokers. Ondanks dat de hoge tonen wat vlakker zijn speelde het kerstalbum van Andrea Bocelli heerlijk af!
Terugkomende op de plaat van The Oscar Peterson Trio (mocht je er nog één hebben liggen en deze niet meer gebruiken, laat dit gerust weten – of soortgelijk), deze plaat is redelijk vaak op beide kanten afgespeeld tijdens het schrijven van deze en andere reviews. Waar ik achter mijn pc in een andere kamer zit, staat mijn platenspeler in de woonkamer. Even het huis door huppelen om de naald van mijn platenspeler te verplaatsen en weer verder genieten, leverde in dit geval een hoop plezier op. Het Heos systeem is in mijn optiek geweldig. Het is dat de speakers weer terug moeten, ik weet in iedere geval wat ik ga zoeken!

Muziekbronnen

Denon geeft ook nog extra info over de Heos 3 die ik jullie uiteraard niet wil ontnemen!

Muziekabonnementsdiensten
Met de HEOS-app kunt u kiezen uit populaire streamingdiensten zoals Spotify, TuneIn, SoundCloud, TIDAL, Deezer, Napster en Mood:Mix. Meer diensten volgen binnenkort.

Internetradiozenders
Streamen: AAC, mp3, WMA (via de TuneIn-dienst)

Ondersteunde muziekbronnen
Ondersteunde audioformaten:
WMA: tot wel 192 kbps.
AAC en mp3: tot wel 320 kbps.
WAV, ALAC en FLAC: tot wel 24-bit/192 kHz.
DSD: 2.8MHz, 5.6MHz

Bluetooth wordt ondersteund
afspelen op één luidspreker of andere HEOS-luidsprekers toevoegen in de Party-modus.

Ondersteunde beeldformaten
De HEOS 3 HS2 ondersteunt de beeldformaten JPG, PNG, BMP en GIF album art.

Ondersteunde USB-stations
De HEOS 3 HS2 ondersteunt USB-sticks via de ingebouwde USB-poort. Muziekinhoud op een USB-station kan zowel lokaal als op alle HEOS-spelers op je netwerk worden afgespeeld.

Muziek op telefoon/tablet
Muziek van iTunes die lokaal opgeslagen is op je iOS-apparaat of muziekbestanden op je Android of Kindle Fire.

NAS (netwerkopslag)
Afspelen vanaf DLNA-compatibele muziekservers.

“De beschikbaarheid van muziekdiensten kan per regio verschillen. Mogelijk zijn op het moment van de aankoop niet alle diensten beschikbaar. In de loop van de tijd kunnen diensten worden toegevoegd of beëindigd. Dit is de keuze van de aanbieders van de muziekdienst of van anderen. Ga naar www.denon-hifi.nl voor aankondigingen en meer informatie.”

Software

Om de Heos 3 HS2 te gebruiken heb ik mijn iPhone 8 gebruikt. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van de Denon Heos app en een lightning kabel.
Via de Heos app ga je linksboven naar het tandwieltje.

Klik de eerste optie “Apparaat toevoegen”.

In dit geval had ik ‘gelukkig’ een Lightning-adapter liggen waardoor ik via de 3.5 kabel kan connecten. Anders gaat dit via het netwerk of via WPS.

In dit geval had ik de lightning-kabel in de iPhone gestopt met de audiokabel.

Het is eigenlijk kind eenvoudig, klik op de connect knop op de de speaker – zoals wordt aangegeven en druk op de volgende stap.

In dit scherm vul je het wachtwoord in van je geselecteerde WiFi netwerk.

Via de instellingen dient ook te worden aangegeven of de Heos 3 rechtop staat of ligt.

De Heos 3 kan een naam krijgen als bibliotheek, slaapkamer e.d. om deze makkelijker te groeperen binnen een woning. Dit is vooral fijn als er gebruik wordt gemaakt van meerdere Heos 3’en. In dit geval kies ik voor ‘Bibliotheek’.

De Heos 3 slaat alles op en is binnen enkele seconden klaar voor gebruik.

Zoals eerder aangegeven kan ook het status-led worden uitgezet via het instellingen menu – of wat minder fel worden ingesteld.

Binnen de Heos app staat linksonder het icoontje voor de ‘ruimtes’ binnen een woning.
De Bibliotheek (Heos 3) dient in dit geval naar de Denon te worden geschoven om er voor te zorgen dat deze synchroon muziek af gaan spelen. Staat deze erbuiten, dan werkt dat namelijk niet – dit duurde bij mij even om hierachter te komen – waardoor mijn LP’s niet synchroon afspeelde. Wanneer ik eenmaal dit allemaal onder één groep zette, was het bijzonder synchroon. Ik kon de gehele set-up niet op een fout of lag betrappen. .

Desondanks dat de speakers zelf ook knoppen hebben om het geluid harder en zachter te zetten, is er via de app rechtsonder in de app per speaker in te stellen hoe hard deze staan. Ook het muten kan door via de app!

Conclusie

Heos, wat moest ik er van verwachten? Ik had geen idee en stond er neutraal in, totdat ik ook uiteindelijk daadwerkelijk met de Heos 3 en Heos 7 aan de slag kon. Ik was aangenaam verrast door het gemak van installatie en gebruik. En daarna al helemaal met hoe het klonk. Wel moet ik bekennen dat in dit geval mijn voorkeur naar de Heos 7 HS2 gaat.

Denon heeft met Heos een fijn systeem neergezet. Niet alleen het systeem wat alles aanstuurt, ook de software werkt fijn. Wel kwam ik er pas na 10 minuten achter dat alles onder een zelfde groep moet horen om een synchrone audio te hebben. Wanneer deze uit de groep worden gezet, dan kan er per speaker weer een ander afspeelbron of dergelijke worden gekozen/afgespeeld. Toch hoop ik dat Heos dit net iets makkelijker gaat maken door een soort van optie te geven wanneer er een nummer wordt afgespeeld via de Heos app een keuze te geven over welke speakers deze nummers moeten gaan.
Het voordeel van Heos is dat Denon ook updates in de software blijft stoppen, dus dat blijft zeker nog doorontwikkelen.

Daarnaast dien ik nogmaals op te merken dat de Heos 3 HS2 speaker ook aan een tweede te koppelen is, zodat hier een stereoset van te maken is.

Het geluid van de Heos 3 HS2 zelf is best indrukwekkend, zeker wanneer je je realiseert dat het een eigenlijk maar een klein speakertje is. Het geluid van de Heos 3 is in mijn optiek vele malen beter dan de B&O M3! In mijn optiek een factortje 3 keer beter zelfs.
Als ik moest kiezen, zou ik toch zelf voor de Heos 7 gaan in de andere kamers, omdat deze net wat meer power heeft. Mocht je in een kleinere kamer of slaapkamer een kleine speaker zoeken, dan zou ik zeker voor de Heos 3 HS2 gaan – en al helemaal wanneer je een stereoset zoekt!

De Heos 3 HS2 krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!