12 maart 2018

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Bowers & Wilkins PX

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. B&W staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Vandaag reviewen wij de nieuwe wireless PX!
Bowers & Wilkins PX

Bowers & Wilkins PX

Pluspunten
  • Kwaliteit van materialen
  • Batterijduur
  • Stoffen pouch om de PX in op te bergen
  • Draadloos!
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Mooie headset
  • USB-C
Minpunten
  • Met bijna 400 euro is het geen goedkope headset
  • Geen equalizer in de software

Inleiding

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. B&W staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. De uitgesproken vormen van de speakers zijn ook vaak een goed onderwerp om over hebben met gasten, en dan staat de muziek nog niet eens aan. Daarna kan je uren kletsen over de kwaliteit, althans… dit overkwam mij zo’n 10 jaar geleden toen een goede vriend van mij zijn B&W speakers liet horen. En inderdaad, voor iemand die erg van muziek houdt was dat ‘yet another eargasm’..

Bowers & Wilkins richt zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Na het succes van de P5 komt de PX uit, die gaan wij vandaag reviewen!

Specificaties

Omschrijving
Draadloze hoofdtelefoon

Kenmerken
Adaptive noise-cancelling
Bluetooth-audio – Bluetooth 4.1 met aptX-HD
Natuurlijke UI (gebruikersinterface)
Ingebouwde sensoren handelen functies af zoals afspelen stoppen wanneer u uw hoofdtelefoon afzet
Akoestiek van wereldklasse
Premium materiaal en degelijke kwaliteit
Oplaadbare batterij (tot 22 uur aan batterijduur)
Mobiele app voor persoonlijke audioweergave
Ontworpen voor over de oren

Ingangen
USB-C (audio, batterij opladen en firmware-update)
3,5mm-stereoaansluitin
Drivers
2x ø40mm volledig bereik

Frequentiebereik
10 Hz tot 20 kHz

Impedantie
22 ohm (passief)

Vervorming (THD)
< 0,3% (1kHz/10 mW)

Gevoeligheid
111 dB/V bij 1 kHz

Max. ingangsvermogen
1 V

Netto gewicht
335g

Batterij
850 mAh – Lithiumpolymeer

Batterijduur
Tot 22 uur BT/ANC
Tot 29 uur BT/zonder ANC
Tot 33 uur ANC/bekabeld
Tot 50 uur bekabeld/zonder ANC

Bluetooth-profielen
A2DP v1.3
AVRCP v1.6
HFP v1.6
HSP v1.2
GAP
SDAP
DIP

Bluetooth-codecs
aptX HD (High Definition) standaardvertraging plus HD
SBC (Low-complexity sub-band codering)
AAC (Advanced Audio Coding)

Uitpakken

Tijd om de headset eens even uit te pakken!

Allereerst valt al direct op hoe netjes de headset eruit ziet. Het heeft een klassieke look. Het leer in de hoofdband en de stalen materialen zorgen voor een mooie look. Eveneens zijn de oorschelpen ook mooi afgewerkt met een stof die over de hoofdband weer doorloopt. Erg net design!

De kabel van de headset is netjes weggewerkt in een soort van goot die over de headband naar de andere oorschelp loopt. De stoffen oorschelp oogt netjes.

Wat echt geweldig is, is dat Bowers & Wilkins een nette pouch meelevert om de headset in op te bergen voor tijdens het reizen. Zo blijft deze krasvrij!

Uiteraard levert B&W ook handleidingen en andere info mee! 🙂

Standaard wordt een USB-C kabel naar USB en 3.5 jack meegeleverd. Zo kan de headset bekabeld worden beluisterd, en eveneens worden opgeladen.

De leren oorschelpen zijn vrij hoog en diep, zo raak je niet snel de binnenkant van de oorschelpen.

De oorschelpen zijn zo ontwikkeld, dat de drivers direct op de vorm van het oor zitten. Eerstvolgende plaatje is de schelp voor het linker oor, en daaronder het rechter oor. Hierdoor is goed te zien dat de driver precies aansluit op de vorm van het oor.

Een groot voordeel van de B&W PX, is dat de oorschelpen via magneten vastzitten (deze komen zeker niet zomaar los). Het voordeel van verwijderbare oorschelpen, is dat deze op ten duur gemakkelijk kunnen worden vervangen. Helaas is dat wel gelijk alles wat ‘gemakkelijk’ kan worden vervangen.

Allicht is het gelijk op onderstaande foto beter te zien; de kabel om de oorschelpen aan elkaar te verbinden loopt netjes via de constructie.

Aan de rechter oorschelp zitten een aantal knoppen. Een afbeelding verder staat overduidelijk aangeduid wat deze drie (bovenste) knoppen doen! Eveneens hoe deze knoppen te bedienen zijn. De knop daaronder is te gebruiken om de ANC aan te zetten. De slider daaronder is de aan/uit switch.

Wanneer de headset aan staat, dan geeft deze een blauw ledje.

Uiteraard mist de 3.5 jack en USB-C niet. Eveneens zitten aan de voor en achterkant microfoontjes voor ANC en om te kunnen bellen.

De pouch biedt ruimte voor kabels en boekjes/handleidingen of zelfs een iPod.

Software

De Bowers & Wilkins PX is via een app op iOS en Android te bedienen!
In dit geval gebruiken we de app op een iPhone 8 Plus.

Eigenlijk al eerder aangegeven tijdens het uitpakken, maar nogmaals geïllustreerd voor degene die direct naar software gaat! 🙂

Muziek en gebruik


Voordat ik vaak aan een review begin maak ik allereerst foto’s, daarna ga ik (zeker in geval van een koptelefoon) de koptelefoon véél gebruiken. Op werk, op de fiets, wc (noise cancelling testen.. ahum), en gewoon even wanneer ik op de bank kan zitten en muziek kan luisteren. Hiermee test ik hoe de headset presteert op voor mij belangrijke gebieden.
Op werk werd de headset snel opgemerkt door collega’s die ook even uit wilde proberen. Met Spotify vanaf de iPhone 8 gingen ze aan de haal en zochten hun perfecte nummers op. Iedereen die (ookal waren het maar een aantal nummers) vroeg of ze de headset niet gewoon over mochten nemen. Wanneer ik een stuk opera opzette bij een collega, gaf hij snel de headset terug. Kippenvel op zijn armen en de behoorlijke verbaasde blik zeiden mij genoeg. De mids en highs komen voor mijn gevoel prachtig door. Ondanks dat het is opgenomen voelt het bijna of je er bij bent.

Als groot liefhebber van alle soorten muziek luister ik ook echt veel verschillende nummers over mijn speakers/headsets. Ook klassiek gaat er bij mij gelukkig wel in.
Helaas kon ik de juiste versie die ik op Spotify heb gevonden niet zo snel op YouTube vinden, doch heb ik echt enorm van onderstaande nummer genoten. De diepe tonen van de chello komen goed door, het geeft een heerlijk gevoel. De mid en high’s klonken in dit geval ook echt heel erg goed.

Onderstaand nummer is toch één van mijn favorieten, en al helemaal in deze combinatie. Ondanks dat het geen geweldige opname is qua audiokwaliteit, klinken de instrumenten (zeker de violen en drums prachtig). De diepe stemmen van Luciano Pavarotti en James Brown komen prachtig door. Deze opname is aantal keren beluisterd, zelfs met de standaard oordopjes van de iPhone 8. En geloof mij, het verschil zit er toch echt. De PX laat het veel voller overkomen. De PX geeft voor mij een voller gevoel. Had ik dit maar mee kunnen maken…

Voor de mensen die mijn reviews vaker lezen luister ik maar al te graag naar Oliver Heldens. Ook met de headset zit ik elke maandag braaf zijn podcast af te spelen. En ik moet zeggen, dat klinkt best lekker. De headset heeft een goede beat waardoor de bas lekker doorkomt. Dus voor de mensen die van dance/trance/electro/house of dergelijke houden, wees gerust. Er zit een redelijke (gelukkig niet een te overdreven laat-de-koptelefoon-van-je-hoofd-trillen) bass in de headset! 😉

Op onderstaand nummer heb ik de headset even flink harder gezet om te kijken in hoeverre het geluid vervormd. ‘Hé?’ Precies… de tonen kwamen erg goed door, de bass/high hats komen goed door. Toch vind ik dat wel grappig, ik had verwacht dat deze headset meer voor jazz/klassiek zou zijn. Niets is minder waar. Met de PX is een breed spectrum aan muziek te beluisteren, iets waar ik eeeerrgg blij mee ben!

En voor je het weet luister je een uur naar het volgende en heb je zin om door je kamer heen te springen als een 7 jarige.
De PX geeft een geweldige diepe bass die er voor mij voor zorgt dat ik lekker kan genieten van muziek. Of het nou jazz, klassiek, pop of hardstyle/hardcore is, de PX heeft mij verrast.

Het enige minpuntje wat ik heb met de PX, is dat er geen softwarematige EQ in de app zit. Bij alle andere wireless headsets (van andere brands) is er via een app de equalizer aan te passen. Ik hou hoop dat dit er in de toekomst nog bijkomt!

Bellen

Kan je met de Bowers & Wilkins PX bellen? Jazeker! De PX klonk voor verschillende mensen gewoon prima. Het is geen studiomicrofoon kwaliteit, maar dat verwacht ik ook niet. Ik wil gewoon een gesprek kunnen voeren met iemand zonder mijn headset af te moeten doen. En dat gaat met de PX goed!

Noise Cancelling

Op kantoor heb ik noise cancelling aantal keren geprobeerd. Ik heb de verschillende moda gebruikt om te testen wat voor mij beter klonk. Het viel mij op dat de PX toch redelijk wat mid/hoge tonen doorlaat, en dat de lagere tonen juist worden afgevlakt. Zo heb ik een collega die een wat ‘hogere’ stem heeft, wat bij enkel noise cancelling wel redelijk te horen was. Voor een stille vlucht met alleen ANC kan je heerlijk genieten van de headset. Maar wanneer er iemand met een ‘wat’ hogere stem praat, dan is er een mogelijkheid dat dit wel te horen is bij alleen gebruik van ANC. Mocht de noise cancelling worden gecombineerd met muziek, dan is het al helemaal een prima combo en komt er weinig omgevingsgeluid door!

Conclusie

Qua audio ben ik best veeleisend. Zo heb ik al jaar en dag echt véél koptelefoons gebruikt, ook voor mijn livestream gingen over de jaren toch wel een stuk of 10 headsets/koptelefoons doorheen. Niet omdat ik niet tevreden ben met een gemiddelde Sennheiser HD595, Beyerdynamic MMX300v2, AKG K712 Pro headset (heb ze allemaal nog), maar omdat ik altijd verlang naar meer kwaliteit. Zo had ik ook bij de Bowers & Wilkins PX ook mijn moment van blijdschap. Ken je dat gevoel dat als je muziek luistert waar je echt van kan genieten dat je dan met je lichaam zachtjes mee gaat bewegen? Bij het nummer van James Brown & Luciano Pavarotti deinsde ik mee. Muziek beweegt je, en dat lukt met de Bowers en Wilkins PX in mijn optiek zeker!

De PX geeft een geweldige diepe bass die er voor mij voor zorgt dat ik lekker kan genieten van muziek. Of het nou jazz, klassiek, pop of hardstyle/hardcore is, de PX heeft mij verrast. Elk flacje die ik er tegenaan gooide kwam zo onwijs helder door dat je bijna elk moment met kippenvel zit. En dat doet muziek met je!

De accuduur is perfect. Ik heb echt gigantisch lang de headset kunnen gebruiken. Zowel draadloos als via draad. Ik kon bijna een werkweek mijn headset gebruiken zonder dat deze leeg raakte. En wanneer deze leeg raakte, stopte ik even de USB-C kabel erin om deze weer binnen no-time op te laden. Bij het opladen kon deze overigens gewoon nog wireless muziek door blijven spelen!

Met bijna 400 euro is het geen goedkope koptelefoon, máár… je krijgt er voor mijn gevoel wel iets voor terug.
Mede daardoor geef ik de headset een volle 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!