Pluspunten
- Fijne bediening
- Diepe bas
- Kwaliteit van materiaal
- Stevige headset maar toch ook licht (245 gram)
Minpunten
- Bellen met de H4 klinkt niet zuiver
- (Eerder een gemis) Geen actieve noise cancelling
- Geen pouch/tasje om de headset in op te bergen
- Niet opklapbaar
- Software is wel wat beperkt in opties
Inleiding
Bang & Olufsen, wie kent het niet. Het gerenommeerde Deense bedrijf brengt al jaar en dag luxe high-end audio producten op de markt brengt. Sinds een aantal maanden is de Beoplay H4 op de markt, een draadloze over-ear hoofdtelefoon, het werd maar eens tijd deze te gaan reviewen.
Specificaties
De H4 gaat idealiter 19 uur mee met Bluetooth. Wat ook zeer interessant is, is dat de H4 passieve noice cancelling heeft. Dit komt omdat de oorschelpen het oor ook daadwerkelijk rondom afsluiten.
DESIGNER: Jakob Wagner
DIMENSIONS: 195 x 220 x 50mm
COLOURS: Charcoal grey, Black
MATERIALS: Lambskin leather, aluminium, stainless steel and braided textile cord.
WEIGHT: 235g
8.3oz (incl. Cable:245g/8.6oz)
BATTERY: Rechargeable lithium-ion battery
Capacity: 600 mAh
Up to 19 hours with Bluetooth
Charging time: app. 2.5 hours
ON DEVICE CONTROLS: 3 buttons on the right ear cup for Bluetooth pairing, controlling music and phone calls: Audio (Play/Pause), Tracks (Next/Previous), Volume (Up/ Down), Calls (Answer/End), Voice Activation
FREQUENCY: 20 – 20,000 Hz
MICROPHONE: One electret type, Omnidirectional
LOUDSPEAKER: Electro-dynamic driver, 40 mm diameter
BLUETOOTH: Bluetooth 4.2 · AAC codec
10m operating range · Remembers the last 8 paired devices (connects to one)
CORD: Audio cord 1.2 m with 3.5mm jack
USB cord for charging 0.25m
INCLUDED IN THE BOX: Beoplay H4 headphones
Quick start guide
1.25m audio cable with 3.5 mm jack
0.25m USB to Micro USB cable for charging
BEOPLAY APP: Compatible with Beoplay App which will enhance your B&O PLAY experience.
Uitpakken
De H4 zit in een nette doos, maar veel belangrijker is het product natuurlijk.
Wat allereerst opvalt is dat de B&O Beoplay H4 in een nette stoffige beschermer zit.
Wat daarna opviel, is dat er geen tasje/doos of dergelijke mee wordt geleverd om de headset in op te bergen. Voor een all-round travel headset is het wel zo fijn om om dit zo nu en dan ook op te kunnen bergen. Het schijnt wel mogelijk te zijn los een tasje erbij te kopen, maar dat is natuurlijk voor een headset van zo’n prijs best zonde dat het er niet standaard al bij zit.
Onder de beschermlaag zitten twee doosjes, één met de handleiding, en de andere met de kabels.
Meegeleverd zijn de 3.5mm naar 3.5mm jack en micro-USB om de headset mee op te laden. Nadeel van de micro-USB is dat de kabel echt heel kort is (rond de 30cm). Dit is best zonde, aangezien hierdoor (doordat de kabel te kort is) niet tegelijk naar muziek kan worden geluisterd. De 3.5mm kabel is wel lang genoeg, namelijk 1.2 meter. Eén nadeel aan de 3.5mm kabel is dat het kwalitatief aanvoelt alsof deze van AliExpress komt. Het is een zeer dun kabeltje van 2.5mm. Het geluid wordt er desondanks niet slechter op.
De headset zelf oogt in mijn optiek best classy. De kabel die door de hoofdband loopt is netjes weggewerkt, en ziet er netjes uit.
De oorschelpen zijn maar op één manier te draaien, naar binnen of buiten. De headset zelf is helaas niet opklapbaar. Iets wat je wel veel tegenkomt bij andere koptelefoons.
De headset kan langer worden gemaakt wanneer nodig. De hoofdband is stevig en knelt niet. De hoofdband is met een soort foam uitgevoerd, en voelt verder erg zacht.
Voor degene die toch nog wel eens de koptelefoon verkeerd op zit is dit ook een ideale oplossing.
De headset is in zijn geheel erg stevig en maakt gebruik van geborsteld staal. Desondanks de materialen is de Beoplus H4 wel echt licht. De koptelefoon weegt ‘maar’ 235 gram.
Vanaf links naar rechts; volume harder, pauze/play/Siri/etc.,volume zachter. Vervolgens zit er een klein ledje die aangeeft dat de headset aanstaat (wit), oplaad (oranje) of opgeladen is (groen). Rechts daarvan zit de Micro-USB aansluiting en afsluitend met de 3.5mm aansluiting.
Er is overigens maar één oorschelp waar alle opties op zitten.
Software
De software is gemakkelijk in gebruik, toch missen er een aantal kleine dingen naar mijn mening. De batterijduur wordt als een ‘batterij’ weergegeven. Een percentage of indicator hoeveel uur de batterij nog mee zou gaan, zou een warm welkom zijn. Een betere uitgewerkte equalizer waardoor iemand zijn stijl nog ‘beter’ zou kunnen personaliseren, zou ook geen overbodige luxe zijn. In dit geval dient er voornamelijk binnen de vier categorieën te worden gesleept. Eén voordeel is weer wel dat deze makkelijk op te slaan zijn. Hierdoor kan er per instelling een soort preset worden gemaakt, bijvoorbeeld voor klassiek wat warmer, voor films wordt de cirkel wat warmer e.d.
De software heeft niet zelf een eigen muziekspeler, de play, next (etc) knoppen stuurt alleen de ‘standaard’ app van een telefoon aan qua muziek.
De software zoekt naar een koptelefoon die in de buurt is. Wanneer deze is toegevoegd zal deze via de software te bedienen zijn.
De koptelefoon is in 6 kleuren beschikbaar.
Vrij direct kwam een pop-up tevoorschijn waarin werd aangegeven dat ik de H4 moest updaten.
Op het moment dat ik de headset wireless naast de telefoon legde kreeg ik een melding dat het rond nee uur zou duren.
Een uur wachten? Nee, dat was ik niet van plan. Ik pakte de erg lange USB kabel en stopte de koptelefoon in de oplader en de resterende tijd werd met 3 kwart beperkt.
Wanneer er op de Beoplay wordt geklikt komt dit als ‘beginscherm’ tevoorschijn. Ik had hier op zijn minst wel een percentage van de batterij willen zien – allicht dat dit nog in de toekomst komt.
Er zijn hier een aantal opties mogelijk, waaronder het gebruik van een equaliser, previous/play/stop en next song.
De equaliser van de B&O app is helaas redelijk beperkt. Er kan met een cirkel worden gesleept naar de hoeken om het geluid aan te passen. Dit is zeker merkbaar, maar het geeft niet de vrijheid om een aantal tonen ‘net’ iets anders aan te passen dan door een slider waarmee de tonen harder en zachter te zetten zijn.
Er zijn presets van muziek ingesteld. Er kunnen echter ook zelfs presets worden gemaakt. Laten we dat eerst eens proberen!
Met twee vingers kan de cirkel groter worden gemaakt waardoor meer ‘vlakten’ worden gepakt. Dit is overigens wel weer goed hoorbaar. Het geluid komt meer tot leven en lijkt opeens ook bijna surround te worden.
Rechts onderin staat de save button waardoor de zelfgemaakte preset kan worden opgeslagen.
Voordeel van de presets en eigengemaakte presets is wel weer dat er altijd op de ideale manier naar muziek kan worden geluisterd.
Rechtsbovenin zijn de settings terug te vinden met productinfo en product support.
Via het hoofdmenu is ook nog de shop te bezoeken.
Gebruik
Voor iemand die vele koptelefoons draagt (zelfs tijdens werk), was de Beoplay H4 voor mij een verrassing. De headset zit als gegoten. De zachte lamsleren oorschelpen zitten heerlijk en sluiten het oor goed af. Doordat de oorschelpen zo heerlijk zitten en vooral niet drukken, kon ik uren met het koptelefoon op zitten. En ook met erg veel plezier, want het geluid.. dat is heerlijk!
Geluid
Het geluid van de Beoplay H4 is in één woord subliem. Voor mijn gevoel voelt de Beoplay voller en rijker aan tonen aan als elke andere (wireless) headset die ik op heb gehad. Het fijne van de H4 is ook de bluetooth connectie waardoor simpelweg door een grote ruimte heen te wandelen is, zonder dat de verbinding wegvalt.
De lage tonen van de B&O zorgt ervoor dat het geluid erg vol klinkt. Zo luisterde ik met de B&O Beoplay H4 verschillende genres, van klassiek/opera tot rock en van pop tot hardstyle. Voor mijn gevoel laat de headset wel alle liedjes een stuk voller overkomen. Voor degene die liever niet zo’n zware bas wilt is het echter niet heel makkelijk om de bas te verminderen. Allicht is via een equalizer in (bijvoorbeeld) Spotify mogelijk de bas te verminderen. Deze is namelijk normaliter best merkbaar.
De mid en high tonen klinken naar mijn gevoel ook erg mooi en crisp. Tijdens het luisteren van een aantal klassieke nummers stond het kippenvel op mijn armen, niet alleen van de muziek zelf, maar ook vooral van de kwaliteit. Kortom desondanks dat de software beperkt is, is het qua geluid nog wel een koptelefoon die erg goed klinkt.
Bellen
Een minpunt van de H4 is de microfoon kwaliteit. De microfoon klinkt ver weg en pakt soms het geluid niet goed op, zeker niet als iemand in de wind loopt (maar dat was eigenlijk ook bij de PXC 550). Aangezien ik niet veel bel via de headset zou dit voor mij geen issue zijn – maar wel iets wat ik mee wilde geven.
Conclusie
Qua geluid is de Bang & Olufsen H4 in mijn optiek van een andere dimensie. Daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Bang & Olufsen laat voor mij ook maar weer zien dat het niet alleen een merk is voor luxe producten, maar ook een merk voor goede producten. Het is een koptelefoon die ik met veel plezier kon en zal blijven gebruiken. De bas is in mijn optiek voldoende, het moet echter ook niet te gek worden, dat bij een hardstyle nummer of R&B nummer de headset aan je arm hangt (door het trillen), zo erg is het gelukkig niet. De mid/high tonen komen ook perfect door dat zelfs klassieke nummers prachtig klinken.
Toch vind ik het zonde dat er geen pouch/tasje wordt meegeleverd bij een headset die vooral mee zou gaan tijdens het reizen. Eveneens is de software in mijn optiek (kan ook aan mij liggen) beperkt en mis ik nog wat opties.
De minpunten hebben vrijwel geen impact op het geluid. En het geluid is in dit geval wel het belangrijkste van het verhaal (waar softwarematige aanpassingen en upgrades altijd nog kunnen worden doorgevoerd). De Bang & Olufsen Beoplay H4 staat voor mij qua geluid boven aan de top kijkende naar de andere wireless-headsets die ik heb mogen testen. De kwaliteit van de headset zelf is ook optimaal, een stevige headset die niet alleen licht is, maar ook nog eens goed zit.
De Bang & Olufsen Beoplay H4 krijgt van mij 4 van de 5 sterren.