ma. mrt 30th, 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Bang & Olufsen BeoPlay E4

Bang & Olufsen, wie kent het niet. Het gerenommeerde Deense bedrijf brengt al jaar en dag luxe high-end audio producten op de markt brengt. Sinds een aantal maanden is de Beoplay E4 op de markt, in-ear oordopjes met noise cancelling. Het werd maar eens tijd deze te gaan reviewen.
Bang & Olufsen BeoPlay E4

Bang & Olufsen BeoPlay E4

Pluspunten
  • Noise cancelling
  • Meegeleverde oortjes
  • Kwaliteit van materialen
  • Switch om de omgeving te beluisteren, handig in de trein!
  • Nette pouch
Minpunten
  • Omdat de E4 niet via bluetooth connected is, is deze qua presets/equalizer niet aan te passen. Dit dient te gebeuren via bijvoorbeeld een Spotify etc
  • Met een prijs van 250 euro gemiddeld (tijd van schrijven), is het geen goedkoop setje.

Inleiding

Bang & Olufsen, wie kent het niet. Het gerenommeerde Deense bedrijf brengt sinds jaar en dag luxe high-end audio producten op de markt. Sinds een aantal maanden is de Beoplay E4 op de markt, in-ear oordopjes met noise cancelling. Het werd maar eens tijd deze te gaan reviewen.

Specificaties

DESIGNER:

Jakob Wagner

DIMENSIONS:

20 x 30 x 23 mm

WEIGHT:

50 g

MATERIALS:

Stainless Steel/Rubber/Polymer

COLOURS:

Black

REMOTE:

Remote optimised for iOS.

SPEAKERS:

Electro-dynamic 10.8 mm driver

FREQUENCY RANGE:

20 – 16,000Hz

MICROPHONE:

MicroElectrical-Mechanical System (MEMS)

ACTIVE NOISE CANCELLATION:

Beoplay E4 features hybrid Active Noise Cancellation.

BATTERY:

Rechargeable Lithium-Ion battery – Capacity 350 mAh – Up to 20 hours with ANC – Charging time: approx. 2.5 hours

CONNECTIONS:

– 1.30 m cable with 3.5 mm mini-jack connection

– USB to Micro USB for charging and updating

IN THE BOX:

– Beoplay E4 earphones with T-200 ComplyTM ear tips (M)

– Silicone ear tips: XS, S, M and L

– Flight adaptor

– Carrying pouch

– Quick Start guide

–  USB to Micro USB cable for charging

Uitpakken

Via B&O ontving ik na mijn vorige review van de H4 de E4, de E van eardupjes.. 😛 En H van hoofd gewei. Ergo, hoofdtelefoon.

Afin, de Beoplay E4 is een in-ear oordopjes. De E8 zijn wireless in-ear oordopjes. Deze komen in een andere review terug!

Voor degene die liever een video ziet van de unboxing – like a pro, bekijk het onderstaande filmpje:

Deze review gaat dus puur over de Beoplay E4!

De E4 is in iedere geval netjes ingepakt. In een zachte cover.

B&O levert de volgende dingen mee, een aansluiting voor een vliegtuig, USB cord en meerdere oordopjes; small, medium en XL. Eveneens zitten er speciale oordopjes bij het setje die dienen te worden gebruikt bij noise cancelling (omdat die het geluid beter afsluiten). Als laatst mag ik de pouch niet vergeten. Een zacht tasje wordt meegeleverd waar de E4 in op kan worden geborgen.

Ook bij de E4 heeft B&O erg goed op de design gelet. Ik moet bekennen dat ik de E4 er echt netjes uit vind zien. Een klassiek/net ontwerp met mooie kleuren.

De jack is 4-pollig en kan worden gebruikt in bijvoorbeeld een iPhone (gedurende deze test heb ik de iPhone 6 gebruikt). Het ‘kastje’ met B&O erop is het device dat er voor zorgt dat de noise cancelling aan kan worden gezet. Hier zit ook een micro-usb aansluiting op. Hier zit eveneens de batterij in verwerkt.

De noise cancelling heeft drie standen, namelijk: Uit, aan of gedempt waardoor de omgevingsgeluiden beter weer worden gegeven.

Even een klein voorbeeld, je zit in een trein en hebt noise cancelling aan staan, via een verdere switch naar (laat maar zeggen stand) 2 mute de muziek en de noise cancelling, zodat je goed kan luisteren wat er om wordt geroepen. Dit is natuurlijk ook wanneer je met iemand zou willen praten zonder moeilijk te doen (muziek op pauze en van het noise control afhalen).

De ‘controller’ zit aan de linkerkant, dit is voor de gemiddelde iPhone gebruiker even wennen, waar deze namelijk aan de rechterkant zit. Deze werkt ook volledig voor een iPhone en heeft dezelfde opties.

De oordopjes kunnen overigens gemakkelijk worden veranderd naar de grotere/kleine oordopjes door deze eraf te halen en op te zetten.

Terugkomende op de design, de E4 heeft microfoontjes in de oortjes verwerkt om goed te omgeving te kunnen meten, wat natuurlijk ook weer van toepassing is voor de noise cancelling.

En voor het reizen is er een mooi setje mee te nemen. De B&O ingepakt in het tasje.

Noise cancelling in de werkelijkheid

Noise cancelling voor een in-ear headset, zou het werken? Ik kan daar een kort antwoord over geven, jazeker! Dat werkt heel erg goed zelfs (mits de juiste oordopjes worden gebruikt). De ‘dikkere’ en isolerende oordopjes zorgen er ook al een beetje voor dat de omgeving qua geluid wordt afgeschermd.

Geluid

Onderstaande nummers zijn gebruikt om de kwaliteit van de E4 te meten.

Bij het spelen van het onderstaande nummer kwamen alle instrumenten erg goed door. Ook zang klinkt vol en duidelijk. Er is wat bas aanwezig, maar zeker niet vervelend. De bas is begrijpelijkerwijs ook minder dan de Beoplay H4 (koptelefoon). Toch klinkt de E4 best goed.

Bij het volgende nummer was de bas wel weer iets merkbaarder t.o.v. de instrumenten. Dit kan soms wat overheersend overkomen. Maar in geval van dance/trance is dat voor mijn gevoel juist wel lekker.

In onderstaand nummer klinkt de bas weer ‘lekker’, normaal en totaal niet overheersend. De instrumenten komen goed door, en de E4 geeft een vol gevoel.

Bij het volgende nummer liep het kippenvel over mijn rug. Dit ging ongeveer een minuut of 2 niet weg. De hoge klanken komen onwijs goed door. Zelfs voor een ‘ouder’ YouTube filmpje. De instrumenten op de achtergrond klinken vol en levendig.

Afsluitend met Above & Beyond, holy moly.. Feelings all around! Wat een prachtig nummer. De B&O Beoplay E4 weergeeft dit nummer prachtig. De bas is in dit nummer met deze oortjes perfect. Zelfs de Beyerdynamic MMX300 klinkt qua bas voor mijn gevoel hetzelfde als de Beoplay E4.

Grappig, ik kwam na een lange tijd (luisterde deze vroeger veel vaker) weer onderstaand nummer tegen. Na een kleine drie kwartier realiseerde ik mij pas dat ik verder moest schrijven aan deze review.

Samenvattend, qua muziek geeft de Beoplay E4 een erg vol gevoel. De bas klinkt over het geheel best wel lekker.

Software?

De Beoplay app werkt helaas niet met de B&O Beoplay E4, dit komt omdat deze niet via bluetooth in verbinding staat met een telefoon. In geval van gebruik van een equalizer dient Spotify of dergelijke te worden aangepast.

Telefoneren

Het telefoneren gaat via de E4 perfect. Op kantoor kon ik de E4 gebruiken met noise cancelling en dat klonk eerlijk gezegd best wel goed. De achtergrondgeluiden werden goed afgedekt. Aan de andere kant van de lijn kwam de microfoon erg helder over. Kortom, een groot pluspunt.

Met een dag gebruik van de oortjes kreeg ik zelf geen last van de oortjes. Met de meegeleverde oortjes kunnen deze ook dusdanig worden aangepast, zodat deze perfect in de oren zit.

Conclusie

De B&O E4 is een veelzijdige in-ear oordopjes. De E4 kan perfect worden gebruikt bij het reizen. De noise cancelling zorgt ervoor dat je je even in de muziek af kan sluiten van het drukke bestaan. Genieten van de mooie tonen op klassiek, dance, trance, house of zelfs hardstyle. De bas klinkt over het algemeen best goed van de headset. Bij sommige nummers kan dit wat heftig overkomen, maar daar is ook snel aan te wennen. Doordat de bas wel wat meer aanwezig is dan de ‘algemene en standaard’ in ears van tegenwoordig, zorgt het er wel voor dat je direct bent afgesloten van de wereld en compleet opleeft in de muziek. Soms voelt het wel alsof de hogere tonen een beetje worden afgevlakt, waardoor het gevoel leeft dat er bepaalde high-hats worden gemist.

De noise cancelling werkt in mijn optiek erg goed, een dag op kantoor werken – waar je normaliter elke 10 seconden met een vraag wordt afgeleid of dergelijke, resulteerde eerder in een zeer productieve dag, omdat je met de E4 kan ontsluiten van de omgeving wanneer gewenst. Ik heb dit niet met het OV kunnen testen omdat ik zelf niet met het OV reis, maar ik weet wel op voorhand dat de Beoplay E4 een hoop herrie van de omgeving en gillende kinderen op kan pakken en netjes af kan vlakken met een rustige ‘white noise’.

Kortom, het geluid van de E4 is voor mijn gevoel erg goed. Helaas hangt daar wel weer een prijskaartje aan. Met ongeveer 249 euro (tijd van schrijven), is de Beoplay E4 ook niet goedkoop te noemen. Toch klinkt de in-ear headset wel erg goed, voor… een in-ear.. Dit valt ook niet te vergelijken met een H4, waar het geluid vaak heel anders overkomt (ook door de grotere drivers die een echte oordopjes heeft).

Het is overigens jammer dat de E4 niet verder qua geluid te tweaken is via de Beoplay software. Dit kan echter wel via een equalizer van bijvoorbeeld Spotify.

Hoe dan ook is de B&O Beoplay E4 goede in-ear oordopjes met de goede extra’s dat er noise cancelling op zit. Wil je tijdens het reizen geen warme oren van dichte headsets, dan is de E4 zeker iets om te overwegen!

Ik geef de Beoplay E4, 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op...

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat...

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort...

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex...

ASRock bracht niet heel erg lang geleden de X570 Creator uit. Een ultiem bordje voor de ultieme gebruiker. Hoe deze X570 moederbord i.c.m. een Ryzen...

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken...

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken...

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen...

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen...

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit...

Het is alweer even geleden dat de PXC 550 uitkwam, een headset die een hoop harten veroverden, niet alleen vanwege de ANC mogelijkheden maar vanwege...

HP is natuurlijk geen onbekende in de markt van notebooks. Onder de HP Omen brand worden de high-end gaming producten uitgegeven. De brand HP Pavilion...

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In...

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de...

Afgelopen jaar kon ik de Predator Orion 9000 reviewen. En dat is in dit geval weer zo, echter maak ik nu gebruik van een ‘goedkopere’...

Marantz is toch wel een bekende naam in de markt van versterkers, dit jaar bracht Marantz de Melody X uit. Deze heb ik met de...

Acer heeft afgelopen jaar een super dunne laptop uitgebracht, namelijk de Swift 7. Met maarliefst 9mm is het wel één van de dunnere laptops in...

Ben je nou een gamer die graag zijn laptop mee neemt om toch nog wat potjes te kunnen gamen? Dan heeft Acer een ideale machine...

Arozzi bracht niet heel lang geleden de Vernazza Soft Fabric uit. Een tegenhanger van de PU-leer en echt lederen varianten. Wat is een voordeel van...

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere) review ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren...

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere reviews) ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren...

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere reviews) ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren...

Vandaag de dag wordt de monitorenmarkt verzaaid met alle soorten maten en resoluties. Acer stapt met de Nitro XV273K in de 144Hz 4K markt, hoe...

SteelSeries heeft verkort een aantal nieuwe producten uitgebracht. Van toetsenborden, muizen tot muismatten. In deze review ga ik in op het nieuwe product van SteelSeries,...

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te...

Niet heel lang geleden mocht ik de Steelseries Apex M750 reviewen, vandaag de dag is er een nieuwe variant uitgekomen, namelijk de Apex Pro. Hoe...

Inleiding Vandaag de dag zijn er vele fabrikanten die een soundbar op de markt brengen, maar hoe goed zijn deze nou eigenlijk? Via Denon ontving...

Inleiding Niet lang geleden bracht Denon de nieuwe CEOL uit. Een boekenplank audioset die best staat in menig huishouden. Hoe de CEOL N10 bevalt, ik...

Niet al te lang geleden bracht B&W een nieuwe reeks speakers uit onder de naam Formation. De Formation Wedge is één van deze speakers, en...

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless uitgebracht. Wat voor kwaliteit muziek leveren deze oortjes? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe...