24 januari 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Audio-Technica AT-LP5

LP’s zijn vandaag de dag weer in, en dat wil ik ook met de AT-LP5 van Audio Technica testen. Hoe makkelijk zet je een platenspeler in elkaar, wat heb je zoal nodig? En; vooral hoe klinkt het? Heb je per toeval goede jazz platen liggen die je kwijt wilt.....!
Audio-Technica AT-LP5

Dutchiee Tech Reviews - met passie voor hardware!

Pluspunten
  • Standaard goede naald meegeleverd, die erg helder klinkt
  • Mooi design
  • Met stofkap wanneer gewenst
  • USB of Phono-uitgang
  • Gemakkelijk in gebruik
Minpunten
  • De prijs is wat aan de hoge kant

Inleiding

LP’s zijn vandaag de dag weer in, en dat wil ik ook met de AT-LP5 van Audio Technica testen. Hoe makkelijk zet je een platenspeler in elkaar, wat heb je zoal nodig? En; vooral hoe klinkt het? Heb je per toeval goede jazz platen liggen die je kwijt wilt – stuur mij svp een bericht! 😉

Specificaties

Laten we aftrappen met de specificaties van de LP5

Type

2-speed, fully manual operation

Motor

DC motor

Drive Method

Direct drive

Speeds

33-1/3 RPM, 45 RPM

Turntable Platter

Die-cast aluminum

Starting Torque

1.6 kgf.cm

Braking System

Electronic brake

Wow and Flutter

<0.2% WRMS (33 RPM)

Signal-to-Noise Ratio

50 dB

Output Level

Pre-amp “PHONO”: 3.5 mV nominal at 1 kHz, 5 cm/sec

Pre-amp “LINE”

150 mV nominal at 1 kHz, 5 cm/sec

Phono Pre-Amp Gain

36 dB nominal, RIAA equalized

USB Function

A/D, D/A – 16 bit 44.1 kHz or 48 kHz USB selectable;
Computer interface – USB 2.0 compliant Windows XP, Vista or MAC OS X

Power Supply Requirements

120V AC, 60 Hz

Power Consumption

11 W

Dimensions

450.0 mm (17.72″) W x 352.0 mm (13.86″) D x 157.0 mm (6.1″) H

Weight

10.5 kg

Accessories Included

AT95EX Dual Moving Magnet stereo cartridge with replaceable stylus; AT-HS10 lightweight headshell; power cord; dual RCA (male) to dual RCA (male) stereo cable; 45 RPM adapter; USB cable; recording software; cartridge alignment and overhang adjustment template; dust cover with mounting hardware

Uitpakken

Tijd om de AT-LP5 uit de doos te halen en in elkaar te zetten!!

Net zoals de DSR9BT pakt Audio Technica de AT-LP5 goed en netjes in.

Omdat de draaitafel via USB op een computer/laptop/macbook etc. kan worden aangesloten, worden er niet alleen handleidingen meegeleverd, maar ook software om muziek op een pc op te kunnen nemen naar audiobestanden.

De rubberen mat is erg licht, flexibel en zorgt er eveneens voor dat een plaat niet gaat slippen/glijden op de platenspeler.

Van links naar rechts;
Naald, twee pootjes om de stofkap vast te houden en gewicht om de arm te stellen. Het gewichtje midden onderin; quote @KeRsTmAnNeKe “Verschillende 7″ hebben een wat groter gat in het midden, precies de grootte daarvan, is gewoon een adaptertje”.

De kap van de naald ziet er netjes uit. Het armpje wat uitsteekt zorgt er eveneens voor dat de naald gemakkelijk op kan worden gepakt.

Zelfs kaal vind ik de platenspeler netjes ogen :D. De arm is netjes ingepakt. Linksonderin kan er door drie standen de platenspeler op 33 of 45 toeren worden gezet, of op stop. Hierdoor kan de naald even worden versleept en weer op het gewenste toerental worden gezet. Om de platenspeler echt aan of uit te zetten dient de knop aan de achterzijde te worden ingedrukt.
Een klein ledje laat zien of de platenspeler aan of uit staat.

Aan de achterkant zitten twee RCA aansluitingen om de platenspeler aan een versterker te koppelen. De meegeleverde RCA kabels zorgen er eveneens voor dat er een GND (ground) vanaf de platenspeler naar de versterker kan worden aangesloten. De ground zorgt er in dit geval voor dat er geen brom hoorbaar is omdat deze ‘geaard’ is.
Uiteraard ontbreekt er de USB aansluiting niet.
De phono en line switch zorgt ervoor dat er kan worden gekozen om de ingebouwde voorversterker wel of niet te gebruiken. Het kan namelijk zomaar zijn dat de versterker een betere voorversterker heeft of dat je een losse hebt met een betere kwaliteit dan de ingebouwde, dan zet je deze op phono (bedankt @KeRsTmAnNeKe)

Aan de linker achterkant van de platenspeler vinden wij de stroomaansluiting en de fysieke power knop. Deze dient ingedrukt te worden om de platenspeler aan en uit te zetten.

Het begint er op te lijken!

Links onderin op de platenspeler zit (zoals eigenlijk eerder al verteld) een switch voor drie opties, 33 of 45 toeren en de stop om de platenspeler even stil te zetten. Uit of aan dient echt te gebeuren door de fysieke knop aan de achterkant in te drukken.

Van links naar rechts; RCA met Ground kabel, USB-kabel, en rechts twee stroomkabels.

Ik moet bekennen dat ik de platenspeler erg netjes vind zonder stofkap.

Erop kan uiteraard ook!

Audio Technica levert ook quides mee om de naald netjes af te stellen. Hierop staat duidelijk uitgelegd hoe de naald en kop dient te worden uitgelijnd zodat de naald en de platen lang mee gaan!

Muziek

Het ploppen van oude platen of haarfijn een nummer afspelen van nieuwe LP’s, het kan in dit geval beide. Zo heb ik een aantal oude platen bijvoorbeeld ‘We get requests – The Oscar Peterson Trio, tot andere platen van een jaartje of 30 oud’ op de kop kunnen tikken, en die worden vandaag de dag al best vaak afgespeeld. Daarnaast heb ik uiteraard ook als LP Sirens of the Sea aangeschaft van Above & Beyond, en wat was dat genieten!

Ik kan niet meer herinneren hoe vaak ik Miracle van Above & Beyond op die plaat heb afgespeeld. Wat een prachtig stuk. De naald loopt qua geluid in goede zin best ver uit elkaar uit. De diepe tonen uit de nummers tot de hogere tonen zorgen ervoor dat ik niet het gevoel heb dat ik delen van een nummer mis.
Mocht er toch nog een nood zijn om ‘betere’ naalden te gebruiken, dan kan dat bij de LP5 zonder problemen. Audio Technica verkoopt namelijk ook naalden voor deze platenspeler die een grotere toonhoogte kunnen bereiken.

De gehele set was tijdens het schrijven van deze review aangesloten op een Bowers & Wilkins 702 s2 en Rotel RAP-1580. De RAP laat de LP5 in mijn optiek nog helderder klinken. Vandaag de dag gebruik ik een Denon X6400h en daarop lijkt het geluid iets doffer, minder levendig.

Conclusie

Ik was al een geruime tijd op zoek naar een platenspeler, Audio Technica is vroeger natuurlijk één van de grootmachten geweest met het maken van platenspelers, dus waar moet je dan aankloppen… juist!
Met de terugkerende/opkomende gekte omtrent platenspelers en mensen die weer platen zijn gaan luisteren is het natuurlijk ook niet zo gek dat ook Audio Technica weer laat zien wat zij kunnen doen. Desondanks dat ik vroeger vrij weinig mee heb gekregen (eind jaren 80 geboren), kan ik mij wel inbeelden dat een hoop mensen enorm blij zijn geweest met de platenspelers. Het geluid wat de platen geven is uniek, dit valt natuurlijk niet te vergelijken met de kwaliteit van CD’s – wat de dood van de LP’s werd.
Vandaag de dag zocht ik zoals velen toch weer wat unieks, ik heb wel genoeg flac’s in mijn leven beluisterd. Ik begon de warmte van LP’s te missen, en die heb ik met de Audio Technica AT-LP5 zeker gevonden. Ik hoop nog een geruime tijd mijn platencollectie uit te kunnen breiden. De AT-LP5 gaat nergens meer naartoe, rage of niet!

De platenspeler kost op moment van schrijven rond de 380 euro en geeft een hoop mogelijkheden. Mocht je nog platen op zolder liggen (contacteer mij!!!! :D) en je wilt ze digitaliseren, dan is dit een uitgelezen kans, schaf een AT-LP5 aan en begin met plezier alles om te zetten in audiofragmenten. Ik durf te wedden dat de platenspeler vervolgens met plezier op de versterker wordt aangesloten om weer de plaatjes als van oud te bespelen. Doe je niets meer met die platen… you get the picture.

Ik geef de Audio Technica LP5 5 van de 5 sterren!

Heb je nou jazz, rock, klassiek of dergelijke platen over die je niet meer gebruikt, stuur mij gerust een bericht! 🙂

Laatste Posts

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!