24 januari 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Audio-Technica AT-LP5

LP’s zijn vandaag de dag weer in, en dat wil ik ook met de AT-LP5 van Audio Technica testen. Hoe makkelijk zet je een platenspeler in elkaar, wat heb je zoal nodig? En; vooral hoe klinkt het? Heb je per toeval goede jazz platen liggen die je kwijt wilt.....!
Audio-Technica AT-LP5

Dutchiee Tech Reviews - met passie voor hardware!

Pluspunten
  • Standaard goede naald meegeleverd, die erg helder klinkt
  • Mooi design
  • Met stofkap wanneer gewenst
  • USB of Phono-uitgang
  • Gemakkelijk in gebruik
Minpunten
  • De prijs is wat aan de hoge kant

Inleiding

LP’s zijn vandaag de dag weer in, en dat wil ik ook met de AT-LP5 van Audio Technica testen. Hoe makkelijk zet je een platenspeler in elkaar, wat heb je zoal nodig? En; vooral hoe klinkt het? Heb je per toeval goede jazz platen liggen die je kwijt wilt – stuur mij svp een bericht! 😉

Specificaties

Laten we aftrappen met de specificaties van de LP5

Type

2-speed, fully manual operation

Motor

DC motor

Drive Method

Direct drive

Speeds

33-1/3 RPM, 45 RPM

Turntable Platter

Die-cast aluminum

Starting Torque

1.6 kgf.cm

Braking System

Electronic brake

Wow and Flutter

<0.2% WRMS (33 RPM)

Signal-to-Noise Ratio

50 dB

Output Level

Pre-amp “PHONO”: 3.5 mV nominal at 1 kHz, 5 cm/sec

Pre-amp “LINE”

150 mV nominal at 1 kHz, 5 cm/sec

Phono Pre-Amp Gain

36 dB nominal, RIAA equalized

USB Function

A/D, D/A – 16 bit 44.1 kHz or 48 kHz USB selectable;
Computer interface – USB 2.0 compliant Windows XP, Vista or MAC OS X

Power Supply Requirements

120V AC, 60 Hz

Power Consumption

11 W

Dimensions

450.0 mm (17.72″) W x 352.0 mm (13.86″) D x 157.0 mm (6.1″) H

Weight

10.5 kg

Accessories Included

AT95EX Dual Moving Magnet stereo cartridge with replaceable stylus; AT-HS10 lightweight headshell; power cord; dual RCA (male) to dual RCA (male) stereo cable; 45 RPM adapter; USB cable; recording software; cartridge alignment and overhang adjustment template; dust cover with mounting hardware

Uitpakken

Tijd om de AT-LP5 uit de doos te halen en in elkaar te zetten!!

Net zoals de DSR9BT pakt Audio Technica de AT-LP5 goed en netjes in.

Omdat de draaitafel via USB op een computer/laptop/macbook etc. kan worden aangesloten, worden er niet alleen handleidingen meegeleverd, maar ook software om muziek op een pc op te kunnen nemen naar audiobestanden.

De rubberen mat is erg licht, flexibel en zorgt er eveneens voor dat een plaat niet gaat slippen/glijden op de platenspeler.

Van links naar rechts;
Naald, twee pootjes om de stofkap vast te houden en gewicht om de arm te stellen. Het gewichtje midden onderin; quote @KeRsTmAnNeKe “Verschillende 7″ hebben een wat groter gat in het midden, precies de grootte daarvan, is gewoon een adaptertje”.

De kap van de naald ziet er netjes uit. Het armpje wat uitsteekt zorgt er eveneens voor dat de naald gemakkelijk op kan worden gepakt.

Zelfs kaal vind ik de platenspeler netjes ogen :D. De arm is netjes ingepakt. Linksonderin kan er door drie standen de platenspeler op 33 of 45 toeren worden gezet, of op stop. Hierdoor kan de naald even worden versleept en weer op het gewenste toerental worden gezet. Om de platenspeler echt aan of uit te zetten dient de knop aan de achterzijde te worden ingedrukt.
Een klein ledje laat zien of de platenspeler aan of uit staat.

Aan de achterkant zitten twee RCA aansluitingen om de platenspeler aan een versterker te koppelen. De meegeleverde RCA kabels zorgen er eveneens voor dat er een GND (ground) vanaf de platenspeler naar de versterker kan worden aangesloten. De ground zorgt er in dit geval voor dat er geen brom hoorbaar is omdat deze ‘geaard’ is.
Uiteraard ontbreekt er de USB aansluiting niet.
De phono en line switch zorgt ervoor dat er kan worden gekozen om de ingebouwde voorversterker wel of niet te gebruiken. Het kan namelijk zomaar zijn dat de versterker een betere voorversterker heeft of dat je een losse hebt met een betere kwaliteit dan de ingebouwde, dan zet je deze op phono (bedankt @KeRsTmAnNeKe)

Aan de linker achterkant van de platenspeler vinden wij de stroomaansluiting en de fysieke power knop. Deze dient ingedrukt te worden om de platenspeler aan en uit te zetten.

Het begint er op te lijken!

Links onderin op de platenspeler zit (zoals eigenlijk eerder al verteld) een switch voor drie opties, 33 of 45 toeren en de stop om de platenspeler even stil te zetten. Uit of aan dient echt te gebeuren door de fysieke knop aan de achterkant in te drukken.

Van links naar rechts; RCA met Ground kabel, USB-kabel, en rechts twee stroomkabels.

Ik moet bekennen dat ik de platenspeler erg netjes vind zonder stofkap.

Erop kan uiteraard ook!

Audio Technica levert ook quides mee om de naald netjes af te stellen. Hierop staat duidelijk uitgelegd hoe de naald en kop dient te worden uitgelijnd zodat de naald en de platen lang mee gaan!

Muziek

Het ploppen van oude platen of haarfijn een nummer afspelen van nieuwe LP’s, het kan in dit geval beide. Zo heb ik een aantal oude platen bijvoorbeeld ‘We get requests – The Oscar Peterson Trio, tot andere platen van een jaartje of 30 oud’ op de kop kunnen tikken, en die worden vandaag de dag al best vaak afgespeeld. Daarnaast heb ik uiteraard ook als LP Sirens of the Sea aangeschaft van Above & Beyond, en wat was dat genieten!

Ik kan niet meer herinneren hoe vaak ik Miracle van Above & Beyond op die plaat heb afgespeeld. Wat een prachtig stuk. De naald loopt qua geluid in goede zin best ver uit elkaar uit. De diepe tonen uit de nummers tot de hogere tonen zorgen ervoor dat ik niet het gevoel heb dat ik delen van een nummer mis.
Mocht er toch nog een nood zijn om ‘betere’ naalden te gebruiken, dan kan dat bij de LP5 zonder problemen. Audio Technica verkoopt namelijk ook naalden voor deze platenspeler die een grotere toonhoogte kunnen bereiken.

De gehele set was tijdens het schrijven van deze review aangesloten op een Bowers & Wilkins 702 s2 en Rotel RAP-1580. De RAP laat de LP5 in mijn optiek nog helderder klinken. Vandaag de dag gebruik ik een Denon X6400h en daarop lijkt het geluid iets doffer, minder levendig.

Conclusie

Ik was al een geruime tijd op zoek naar een platenspeler, Audio Technica is vroeger natuurlijk één van de grootmachten geweest met het maken van platenspelers, dus waar moet je dan aankloppen… juist!
Met de terugkerende/opkomende gekte omtrent platenspelers en mensen die weer platen zijn gaan luisteren is het natuurlijk ook niet zo gek dat ook Audio Technica weer laat zien wat zij kunnen doen. Desondanks dat ik vroeger vrij weinig mee heb gekregen (eind jaren 80 geboren), kan ik mij wel inbeelden dat een hoop mensen enorm blij zijn geweest met de platenspelers. Het geluid wat de platen geven is uniek, dit valt natuurlijk niet te vergelijken met de kwaliteit van CD’s – wat de dood van de LP’s werd.
Vandaag de dag zocht ik zoals velen toch weer wat unieks, ik heb wel genoeg flac’s in mijn leven beluisterd. Ik begon de warmte van LP’s te missen, en die heb ik met de Audio Technica AT-LP5 zeker gevonden. Ik hoop nog een geruime tijd mijn platencollectie uit te kunnen breiden. De AT-LP5 gaat nergens meer naartoe, rage of niet!

De platenspeler kost op moment van schrijven rond de 380 euro en geeft een hoop mogelijkheden. Mocht je nog platen op zolder liggen (contacteer mij!!!! :D) en je wilt ze digitaliseren, dan is dit een uitgelezen kans, schaf een AT-LP5 aan en begin met plezier alles om te zetten in audiofragmenten. Ik durf te wedden dat de platenspeler vervolgens met plezier op de versterker wordt aangesloten om weer de plaatjes als van oud te bespelen. Doe je niets meer met die platen… you get the picture.

Ik geef de Audio Technica LP5 5 van de 5 sterren!

Heb je nou jazz, rock, klassiek of dergelijke platen over die je niet meer gebruikt, stuur mij gerust een bericht! 🙂

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!