Afgelopen jaar kon ik de Predator Orion 9000 reviewen. En dat is in dit geval weer zo, echter maak ik nu gebruik van een ‘goedkopere’ variant met één 1080Ti ipv twee, 1 PCI-e SSD ipv twee. Of hier een groot verschil in zit, we gaan het uitzoeken?
Pluspunten
- RGB ziet er erg gaaf uit!
- Snel systeem dmv PCI-e SSD
- Mogelijkheid om uit te breiden
- 1080Ti – genoeg grafisch vermogen
- Toetsenbord en muis meegeleverd
- Gaaf design
- USB Type-C
Minpunten
- Prijs, met 3000 euro is het geen goedkope pc
- Had het wel mooier gevonden als de binnenkant van de kast ook zwart was afgewerkt
Inleiding
Afgelopen jaar kon ik de Predator Orion 9000 reviewen. En dat is in dit geval weer zo, echter maak ik nu gebruik van een ‘goedkopere’ variant met één 1080Ti ipv twee, 1 PCI-e SSD ipv twee. Of hier een groot verschil in zit, we gaan het uitzoeken?
Onderstaand filmpje schept een kleine overzicht hoe de kast eruit ziet en wat de globale opties zijn.
Specificaties
Processor & ChipsetProcessor producent
Intel®
ProcessortypeCore™ i7
Processor modeli7-7800X
ProcessorkernHexacore (6-core)
Processorsnelheid3,50 GHz
64-bit processingJa
GeheugentechnologieDDR4
Standaardgeheugen16 GB (standaard)
Maximum geheugenMaximaal 128 GB (maximum)
Opslag
Aantal harde schijven
1
3 TB
Harde schijf interfaceSerieel ATA/600
Totale SSD capaciteit512 GB
Type optisch stationDVD-brander
Ondersteunde optische mediaDVD±R/±RW
BeeldschermProducent videokaart
NVIDIA®
Model grafische-kaartGeForce® GTX 1080 Ti
Capaciteit grafisch-geheugenMaximaal 11 GB
Toegankelijkheid grafisch-geheugenDedicated
Netwerk & CommunicatieEthernet technologie
Gigabit Ethernet
Draadloos LANJa
Wi-Fi standaardIEEE 802.11ac
BluetoothJa
I/O-uitbreidingen
Aantal Total Expansion slots
4
4
Interfaces/PoortenAantal USB 2.0 poorten
2
Aantal USB 3.1 Gen 1 poorten6
Totaal aantal USB poorten11
Netwerk (RJ-45)Ja
Audio inJa
Audio uitJa
SoftwareBesturingssysteem
Windows 10 Home
Besturingssysteemarchitectuur64-bit
Energie
Maximale stroomvoorziening (W)
1 kW
Hoogte
643 mm
Breedte299 mm
Diepte700 mm
OverigeMilieuvriendelijk
Ja
MilieucertificeringRoHS
GarantieStandaard Garantie
TypeDG.E0JEH.003
Uitpakken
Tijd om het geheel eens uit de gigantische doos te halen! 😀
Let op; Dit is een demo product, de doos is al een aantal keren met de post meegegaan waardoor deze er zo uit is komen te zien 🙂
Zoals het hoort wordt er een handleiding meegeleverd en een SLI-bridge.
Om de 1kW voeding te kunnen voorzien van stroom, wordt een funky stroomkabel meegeleverd. Daarnaast worden er ook drie extra voedingskabels meegeleverd, waarvan er één kan worden gebruikt om extra harde schijven aan te sluiten en twee voedingskabels om extra grafische kaarten via 6 of 8 pins van stroom te voorzien.
Wat erg leuk is, is dat er bij de Orion 9000 ook een toetsenbord en muis mee wordt geleverd. Deze lichten allebei op bij het gebruik van de PC.
Het toetsenbord is uitgerust met mediaknoppen en een ‘Game’ knop. Deze knop zorgt ervoor dat de Windows knop wordt uitgezet, waardoor tijdens het gamen (en button mashing) niet opeens het Windows-menu voor je neus verschijnt!
Eerste indruk? Wat een beest! De twee hendels aan de bovenkant zorgen er in iedere geval voor dat met gemak de PC op kan worden getild, en dat is in dit geval geen slecht idee.
Aan de voorkant zitten twee fannetjes van 12cm die voor de intake van lucht zorgen.
Acer heeft in de Orion 9000 ook nog een DVD±R/±RW toegevoegd.
Acer heeft ook als toevoeging er voor gezorgd dat er een hoofdtelefoon aan de kast kan worden gehangen.
Beide vensters van de Predator Orion 9000 zijn afgebeeld met het logo van Predator. Als je ook goed in het venster kijkt zie je ook de mesh van het paneel, Acer claimt hiermee de EMI te reduceren.
Onderstaand filmpje laat nog even snel zien wat dit inhoudt.
[VIDEO=,,”Predator Orion 9000 – EMI Shielding for the Behemoth”]https://www.youtube.com/watch?v=kxXlAFO4exc
Een kast met twee wieltjes, je verzint het bijna niet. En dat nog best prima ook! Ster nog, ik durf te wedden dat dit nog beter rijdt dan mijn rollerskates die ik had toen ik ~12 was…
Op de I/O slot zitten de volgende aansluitingen; 2x USB 2.0 en 6x USB 3.1 – waarvan één Type-C. Daarnaast zitten ook nog audio aansluitingen op het achterpaneel en een ethernet poort. De SPDIF-Out, audio aansluitingen en Clear CMOS ontbreken uiteraard ook niet. Voor degene die nog met een oudere toetsenbord wilt spelen, wees gerust, dat ondersteunt het bordje ook!
Wat ik ergens wel jammer vind, is dat er geen tweede ethernet poort op het moederbord zit (of zelfs één met een 10Gbps mogelijkheid). Uiteraard zit er ook aan de achterkant een 12cm fan die de lucht er netjes uitblaast.
Mocht je op ten duur graag gebruik willen gaan maken van waterkoeling, dan is dat ook zeker mogelijk. Rechts zijn 3 ronde gaten waarmee waterkoeling naar buiten/binnen kan.
Aan de voorkant van de Acer zitten een aantal aansluitingen en knoppen. 4 USB 3.1 aansluitingen, waarvan één Type-C en een headset aansluiting. Daarnaast heeft de Orion 9000 ook een turbo knop die ervoor zorgt dat de CPU een tandje bijzet – en daarbij ook de fannetjes. Uiteraard ontbreekt de powerknop, boven het Predator logo, ook niet.
De rechterkant van de kast is uitgerust met het Predator logo en het nodige stickerwerk.
Het fijne aan de Predator is dat de panelen met twee schroeven vastzitten. Zo weet je zeker dat je volgebouwde pc niet zomaar open schiet.
De rechterkant van de kast heeft plek voor 2 HDD’s en 4 SSD’s. Er is dus ook genoeg ruimte om kabels goed weg te werken.
Naast de standaard Intel 600p NVMe SSD van 512GB zit er ook een Seagate Baracuda 3TB HDD in de Orion 9000.
Tijd om het linker paneel eraf te halen. De stalen mesh constructie kan er overigens af! 🙂
Eenmaal open valt op dat de binnenkant van de kast grijzig is. Er is naar mijn weten geen mogelijkheid een zwarte binnenkant te bestellen. Moet wel bekennen dat als het avond is het er wel heel mooi uitziet met de RGB. Dus wat mij betreft mag het zo blijven, heb je er last van -> zwarte marker… 😉
Allereerst vielen voor mij de grote kap onderaan op. Deze zorgt er voor dat de voeding ‘schone lucht’ vanuit onder zuigt en niet vanuit de kast haalt. Daarnaast ziet het daardoor er ook een stuk mooier uit als de kast dicht zit en aan staat. De voeding valt namelijk dan niet op. Daarnaast zit aan de rechterkant een soort air-duct die ervoor zorgt dat er ook koele lucht naar de SSD’s en HDD’s wordt geblazen vanuit de twee fans.
De Orion 9000 maakt gebruik van waterkoeling die naar de bovenkant van de behuizing wordt geleid. Dit 240mm rad heeft twee fannetjes (op de bovenkant die voor een pull zorgen) en is eveneens een gesloten ontwerp. Hierdoor kan je zelf niets aan de waterkoeling aanpassen. Zoals aan de achterkant van de PC te zien was (in voorgaande foto’s), is er wel een mogelijkheid voor een custom waterkoeling.
Zoals ook aan de gaatjes rechts te zien is, lijkt er een mogelijk te zijn de fans voor de voorkant ook nog uit te breiden naar grotere fans – bijv 140mm. De ‘Air Guide – Optimum Cooling Performance’ zorgt zoals eerder beschreven voor een verkoeling van de opslagmedia.
Het moederbord heeft een mogelijkheid 8x DDR4 tot 128GB te ondersteunen. Standaard wordt met deze versie van de Orion 9000 16GB meegeleverd (2x8GB).
De single GTX 1080Ti Founders Edition ziet er netjes uit.
De PC wordt gevoed door een 1kW 80 Plus Gold voeding. De voeding is modulair, waardoor in de toekomst altijd nog extra kabels toe te voegen of te verwijderen zijn! Dit zorgt gelijk voor een goede kabelmanagement.
De Intel 512GB M.2. NVMe SSD’s, worden direct op het moederbord bevestigd en hebben een stalen plaat over zich heen zitten om de warmte af te dragen.
De GTX 1080Ti is geen standaard versie c.q. geen Founders Edition. Dit lijkt een OEM versie.
Onder de PCI slot van de grafische kaart, zit de aansluiting voor wireless internet die met twee kabel door de kast heen lopen. Hetgeen resulteert in een goede verbinding.
Op het moederbord zitten in zijn totaliteit 6 Sata aansluitingen. Aangezien er twee in gebruik zijn, houdt het in dat er nog ruimte is om de PC uit te breiden.
RGB
Tijd om de Orion 9000 aan te zetten. En wat een beeld is dat!
Het gave van de Orion is, is dat de RGB verlichting aan te passen is. Aan de voorkant en de zijkant. De ventilatoren blijven standaard blauw, en ik moet bekennen dat dat wel erg goed staat!
Onderstaand een aantal foto’s om even te laten zien wat er zoal verlicht wordt.
De RGB verlichting kan ook nog worden aangepast. Hier kom ik later in hoofdstuk software op terug!
Zoals eerder aangegeven, geven de toetsenbord en muis ook een mooie blauwe kleur!
En zelfs gesloten ziet het er echt gaaf uit!
Voor degene die het vervelend vindt om gebruik te maken van RGB, wees gerust. Dit kan ook uit!
Bios
Onderstaande foto’s heb ik De Bios is vrij standaard en er valt helaas weinig aan te passen. Ergens is het begrijpelijk omdat Acer hiermee voorkomt dat men zelf als een gek zijn PC gaat OC’en. En aangezien dit beestje ook meer als kant-en-klare PC wordt aangeboden, willen die mensen over het algemeen zelf ook niet veel moeite doen om verder te tweaken.
Benchmarks
Omdat ik voorheen een Predator Orion 9000 heb mogen gebruiken met de 1080Ti SLI pak ik deze benchmarks er weer bij. De PC is namelijk hetzelfde gebleven, behalve dat er een extra grafische kaart in zit.
De benchmarks zijn uitgevoerd op een LG monitor met een resolutie van 2560×1080 met 144Hz en G-sync. Nadat de benchmarks waren uitgevoerd, werd een ander LG scherm van stal gehaald, namelijk een monitor met een resolutie van 3840×1600 op 75 Hz.
Omdat een hoop games geen SLI ondersteunen, wordt er bij een hoop games gewoon gewerkt met een enkele 1080Ti.
De volgende games zijn als benchmark gebruikt: Just Cause 2, Batman Arkham City, Assetto Corsa, Company of Heroes 2, Dirt 3, Hitman Absolution, Metro 2033 en Tomb Raider.
Bij de games zijn de hoogst mogelijke opties geselecteerd, ergo High/Ultra-High
Just Cause 2De monitor met een 2560×1080 resolutie had een refresh rate van 144Hz. De 38 inch van LG heeft helaas een refreshrate van 75. Dit zie je ook weer terug in de scores. De benchmark op het 4K scherm liep helaas maar max 75 fps.
Ook in Batman Arkahm City liep de 3840×1600 met 75Hz tegen zijn limieten. Toch wordt tijdens de benchmark wel duidelijk dat de kaarten het niet geweldig lastig hadden tijdens deze benchmark.
Assetto Corsa was een plezier om naar te kijken. Al helemaal op de gigantische resolutie! Het verschil in de ultra instellingen tussen de twee resoluties is niet bijzonder groot.
Een ietswat oudere game – en nog steeds één van mijn favorieten, stelde niet teleur toen ik de benchmark over beide schermen afspeelde. Beide komen met gemak boven de 190 frames gemiddeld.
Allemachtig wat een beeld. Op 4k loopt het op ongeveer 100-175 fps, en dat ziet er best goed uit! De drops zijn richting de 60. Gemiddeld loopt de game op 117 fps op de 3840×1600 en 134 op de 2560×1080 resoluties.
In geval van Tomb Raider was het minder fijn dat ik een monitor gebruikte met max 75Hz. Het spel wilde hierdoor ook niet harder dan 75 fps presteren. De twee 1080Ti’s konden goed uit hun voeten met de 2560×1080 resolutie. Aangezien de 144Hz hierdoor eveneens het plafond was, konden de 1080Ti’s ook niet meer geven.
Company of Heroes schijnt met de grafische opties en details de kaarten behoorlijk onder druk te kunnen zetten. Onder de zo hoog mogelijke instellingen komen wij op 48 en 70 fps.
Hitman is in dit geval ook een speciaal geval. In beide benchmarks wilde de game niet veel meer dan respectievelijk 77 en 78 fps weergeven.
Software
Acer Care Center
Acer Care Center is software die een overzicht geeft van de apparatuur, support, updates, herstelbeheer e.d. Een erg fijne en overzichtelijke applicatie al zeg ik zelf.
Via de app is diagnostics mogelijk om te checken waar issues zitten. Dit geldt voor zowel de opslag als de LAN/WLAN.
Bij Tuneup is het mogelijk programma’s uit te zetten waardoor de PC nog sneller start.
Wat zelf best fijn is, is dat Acer via de Care Center updates kan plaatsen, zodat de gebruiker zijn PC up-to-date houdt.
PredatorSense
Via PredatorSense is de Orion qua RGB te beheren. Via de front, leftpanel en moederbord zijn er verschillende opties qua kleuren en effecten te selecteren. Daarnaast biedt de Sense ook de mogelijkheid de PC softwarematig te OC’en, waardoor deze ietswat sneller gaat.
RGB
De mensen die van RGB houden kunnen ook met de Orion 9000 goed terecht. Via de software is deze gemakkelijk aan te passen. Zo kan bijvoorbeeld de voorkant van de PC in worden gesteld als ‘Breathing’, ‘ Music’, ‘Wave’, en ‘None.’
De ‘Side Panel’ en moederbord kunnen qua effecten worden ingesteld op ‘breathing’ en ‘none’. Bij none blijft dit op een standaard kleur, of wordt er gebruik gemaakt van een regenboogeffect.
Conclusie
De Acer Predator 9000 is met 3000 euro geen goedkoop beestje, maar het is derhalve wel een enorm vette pc. Met de 1080Ti kan je goed uit de voeten. Qua ruimte kan je daarnaast ook nog eens een tijd vooruit, waar de Seagate Barracuda 3TB voor genoeg ruimte geeft, en de 512GB Intel nog eens lekker snel is.
Qua grafisch vermogen is de PC ideaal. Met de 1080Ti kan je best wat games aan. Omdat dit overigens een oudere variant van de Acer Predator 9000 is, is de nieuwere al weer uitgerust met de nieuwere grafische kaarten. En die zijn ook niet mis -> bijv. de RTX 2080Ti. (terug te vinden als -> DG.E19EH.002)
Wat echter wel opvallend is, is dat er geen extra SATA-kabels worden meegeleverd voor als iemand zijn systeem verder wilt uitbreiden. Er zitten wel stroomkabels bij om de SSD’s te kunnen voeden vanuit de voeding. Als gamer/PC bouwer of hobbyist heb je over het algemeen gelukkig wel extra SATA kabels liggen.
Ik heb naar Far Cry 5 zitten kijken en wilde voor mijn gevoel gewoon weer opnieuw aan de verhaallijn beginnen, alleen al door de grafische kwaliteit. Helaas moet de PC snel weer terug, en kon ik niet even de storyline opnieuw starten.
Mijn tip bij het kopen van deze PC is wel; koop een goede monitor die op een hoop frames kan lopen. Met een monitor van max 75Hz is het (zoals in mijn geval) huilen geblazen.
Mocht je er met zo’n pc nou een 144Hz 4K monitor aanhangen (let’s say; Acer Nitro XV273K), dan je zit je toch snel erg gelukkig achter je pc! 🙂 En of dat nou voor deze geldt of voor een andere Acer Predator 9000.
Qua bouwkwaliteit, opties om uit te bouwen (SSD’s/HDD), meerdere PCI-sloten etc. is er best nagedacht over mogelijkheden. De Acer Orion 9000 oogt in mijn optiek niet alleen mooi van binnen, in dit geval ook zeker van buiten! Ik vind het persoonlijk wel één van de gaafste kasten.
De RGB verlichting is overigens erg gaaf – zeker als je er van houdt! Ik zit naar een breathing voorkant en binnenkant te kijken en best tevreden met het aanzicht. De kast ziet er erg netjes uit. Zo’n kast zou ook zeker niet misstaan op een lan-party!
Ik geef de Orion 9000 5 van de 5 sterren.