5 augustus 2017

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Synology DiskStation DS416play

Via Synology kreeg ik de kans om een NAS te reviewen (een review sample). Aangezien ik tegenwoordig altijd met een eigen gebouwde NAS speel, wilde ik wel weer eens zien hoe de kastjes van Synology zich ontwikkelen qua uitbreidbaarheid en software.

Synology DiskStation DS416play

Pluspunten
  • Gemakkelijk in gebruik
  • 4-bays zorgt voor genoeg ruimte
  • Compleet instelbaar en aanpasbaar
  • Zeer uitgebreide software
  • Fijne apps waarmee de NAS kan worden beheerd, of zelfs films mee kunnen worden gekeken
  • Sterke CPU
  • Extra USB poorten
  • Snelle performance
Minpunten
  • 1GB memory lijkt soms wat te weinig – maar is uit te breiden

Inleiding

Via Synology kreeg ik de kans om een NAS te reviewen (een review sample). Aangezien ik tegenwoordig altijd met een eigen gebouwde NAS speel, wilde ik wel weer eens zien hoe de kastjes van Synology en andere partijen zich ontwikkelen.. Het enige wat je koopt is een los kastje met software en mogelijkheden daar een x aantal schijven in te zetten. Is dit het waard tegenover het bouwen van een eigen systeem? Hoe geweldig is de software van Synology? Is het verschil tussen de DS416 en DS416play groot genoeg om daarom direct voor de DS416play te kiezen? Uiteraard ga ik hier in deze review verder op in!

Specificaties

De specificaties van de DS416play zijn vrij uitgebreid. Toch zet ik deze neer voor de geïnteresseerde.
De nas kan maximaal 40TB aan – door 4x 10TB schijven in de NAS te stoppen.
Tijdens mijn test maakte ik gebruik van 4x 6TB Western Digital Red’s! Dit is voor mij overigens een bewuste keuze geweest waar ik vroeger 4x 2TB Western Digital Red’s gebruikte en in 5/6 jaar tijd geen issues heb gehad. Kortom, terug naar het oude vertrouwde!

Memory upgrade!

Update: Via de comments werd ik erop gewezen dat de memory gewoon zonder problemen uit te breiden is! Dit wordt op deze pagina uitgelegd. Pixal en Gastje01 bedankt!

Uitpakken

De tijd om uit te pakken is aldaar, laten wij snel beginnen!

Bij de DS416play worden 2 netwerkkabels meegeleverd, daarnaast is er gebruik gemaakt van een adapter. Eveneens ontbreekt de ‘Quick Installation Guide’ niet.

De voorkant van de NAS is een plastic frontje die er gemakkelijk af kan worden gehaald.

Gelukkig is niet te zien dat de Synology NAS al is gebruikt… De letters Synology zijn overigens ook een intake voor extra ventilatie – waar de fannetjes aan de achterkant netjes de warme lucht uitblazen.

Links onderin zitten de twee 1GbE (RJ-45) netwerkaansluitingen. Links van deze twee aansluitingen zit de reset button, deze dient ingedrukt te worden met een kleine schroevendraaier om het systeem te resetten. Rechts van deze twee poorten zit een Kensington Security Slot.

Onder de twee netwerkaansluitingen zit de power port waarop de adapter wordt aangesloten. Rechts hiervan zitten weer twee USB 3.0 poorten voor extra opslagmedia. Kortom, voor een NAS van dit kaliber genoeg aansluitingen.

Rechts bovenin zit een statuslamp die continu groen gekleurd is, als de NAS naar behoren functioneert. Daarnonder zijn de vier statuslampen van de harde schijven. Wanneer deze groen gekleurd zijn, werken ook de harde schijven naar behoren.
Ook een USB poort ontbreekt niet aan de voorkant. Dit kan via de DSM software dusdanig worden ingesteld, dat als wanneer er een USB wordt aangesloten deze automatisch wordt gekopieerd naar een vooraf gespecificeerde map. Zo heb je altijd een directe back-up van je data!
En niet te vergeten zit er netjes aan de voorkant een powerbutton!

Het frontje is er gemakkelijk af te halen, deze worden door de rubbertjes op zijn plek gehouden. De harde schijven zitten in de bays (die van links naar rechts genummerd zijn 1-4) die hot-swappable zijn.

Een vrij gemakkelijk systeem. Aan de zijkant van de bays zitten twee plastic plaatjes waarop de pinnetjes zitten die de harde schijven op zijn plek houden. Kortom, leg de harde schijf in de bay en druk deze twee plaatjes aan de zijkant weer op de bay en de hdd zit muurvast!

Tijd voor de harde schijven van Western Digital, de WD Red’s van maarliefst 6TB. Zoals eigenlijk eerder vermeld is dit een bewuste keuze omdat ik echt al jaar en dag Western Digital schijven gebruik (zelfs WD Black voor games die ik niet zo vaak speel maar wel geïnstalleerd wil hebben). Voorheen maakte ik gebruik van 4x 2TB WD Red’s en aangezien ik daar geen echte issues mee heb gehad, wilde ik erg graag nogmaals dezelfde schijven gebruiken!

De WD Red’s zitten met een paar simpele stappen in de bays en zijn klaar om in de DS416play te worden geschoven.

De NAS heeft zichtbaar 4x een rails waardoor de harde schijven automatisch precies in de SATA en Power sloten vallen.

Even de laatste er in duwen en ready-to-go!

Cover op en starten maar!

Installatie

Nadat de harde schijven in de Synology DS416play zijn geplaatst kan deze worden opgestart.
Via find.synology.com kan er intern naar de NAS worden gezocht. Een handige optie!

Klik op connect en de NAS wordt geconnecteerd.

Er zijn meerdere opties mogelijk, het installeren van de NAS via een manuele update file of deze automatisch laten downloaden vanaf de Synology servers. Dit kan verstandig zijn als mensen echt zeker willen zijn dat ze de bestanden van Synology gebruiken qua installatie. Of een enigszins aangepaste DSM hebben.

In geval van deze installatie had ik nog maar twee schijven in de NAS zitten. Zodoende dat ook de melding aangeeft dat de data wordt verwijderd van HDD 1 en 2!

Het installeren was in deze instantie vrij snel. Onder twee minuten was de DS416play al klaar!

Tijd om een admin-account aan te maken! Het is i.v.m. beveiliging aan te raden een sterk wachtwoord op het admin account te zetten. Daarnaast is het raadzaam meerdere gebruikersaccounts aan te maken en deze te gebruiken i.p.v. een admin account.
Het admin account dient over het algemeen alleen gebruikt te worden bij noodzakelijke software upgrades. Anders users kunnen bijvoorbeeld ook alleen maar rechten hebben tot bepaalde mappen of groepen/apps. Dit zorgt er ook voor dat wanneer er een ongewenste derde toegang verkrijgt tot de NAS ook beperkt is in zijn doen en laten. Hoe dit in te stellen is, laat ik verderop zien.

Uiteraard lezen wij ook even de End User License Agreement!

Next!

Er zijn meerdere keuzes mogelijk omtrent het installeren van de updates:

  • De Synology DS416play kan dit automatisch doen.
  • Er kan worden gekozen om alleen de belangrijke updates te installeren.
  • Of als laatste optie is er een mogelijkheid de updates geautomatiseerd te downloaden, en deze vervolgens manueel te installeren.

De Synology geeft een optie dat er periodiek een S.M.A.R.T. analyse wordt gedaan, dit checkt de kwaliteit van de schijven.

Als laatst is de optie om geïnformeerd te worden wanneer er minimaal 50 (is vrij in te stellen) slechte sectoren op de harde schijf worden gesignaleerd.

Om de NAS niet elk moment te laten checken op updates zijn er dagen en tijden in te stellen om de updates te downloaden.

Via QuickConnect is het mogelijk de NAS te bereiken zonder port-forwarding toe te passen.

De QuickConnect link is werkend en bruikbaar!

De installatie van DSM is afgerond!

Software

In dit stuk behandel ik de software van DSM zelf en de apps!

DSM softwarepakketten

Laten wij zoals aangegeven met de software – DSM 6.1 (DiskStation Manager) – beginnen!

Via de browser is de DSM software/interface te besturen. Een erg fijne optie al zeg ik zelf. Dit kan dus centraal in het netwerk worden gedaan, of zelfs extern via het internet (uiteraard zitten daar extra beveiligingsmogelijkheden op zoals een firewall).

Uiteraard biedt Synology ook de nodige uitleg d.m.v. DSM Help.

Lezen van manuals… daar doen wij niet aan, doorklikken naar de ‘package center’. Ik ben vooral benieuwd naar alle software die dit systeem kan draaien. En dat lijstje liegt er niet om.

Voor de downloaders van ‘Linux ISO’s’ is er ook Download Station. Via deze app kan er d.m.v. BitTorrent of NZB of dergelijke worden gedownload. Ook is het dusdanig in te stellen dat wanneer er een NZB of Torrent naar een bepaalde map wordt geplaatst, deze direct wordt gedownload en verwerkt op de NAS.

Uiteraard ontbreekt er de zoekfunctie niet op de NAS. Rechts bovenin in het menu zit er een vergrootglas, waarbij alle bestanden e.d. kan worden opgezocht.
Er dient wel allereerst een indexering van de bestanden plaats te vinden.

Er kan ook concreter op bepaalde bestanden zoals video of muziek e.d. worden gezocht.

Settings

In de DSM software zitten genoeg opties, en jawel… ook deze ga ik ga ik voor jullie doorlopen! Even een kleine toevoeging; de taal kan worden aangepast naar Nederlands. Dit had ik tijdens het maken van deze screenshots nog niet gedaan!

Laten wij beginnen met de gedeelde mappen.

Via DSM kunnen gemakkelijk mappen worden beheerd, aan worden gemaakt of zelfs worden verwijderd. Zo kunnen er via een wizard mappen worden aangemaakt, waarop vervolgens users of zelfs groepen kunnen worden ingesteld die permissie hebben op deze folders. Eveneens kan worden ingesteld dat de folders encrypt worden d.m.v. encryption keys.

Via de advanced settings zijn er ook quota’s in te stellen. Dit is vooral erg handig als er een vriend/vriendin/familielid etc. wat ruimte op de NAS wilt hebben om wat data op te slaan. Zo staat op ten duur niet zomaar de NAS vol met data van anderen.

Via de permissies zijn er mogelijkheden de gebruikers/groepen aan te passen op ‘geen access’, ‘lees/schrijf’, ‘alleen lezen’ of zelfs ‘aangepast’.

Via de bestandsservice zijn de SMB/AFP/NFS, FTP, TFTP, rsync e.d. in te stellen.

In de configuratie van de gebruikers zijn gebruikers te beheren (aanmaken, verwijderen, rechten toekennen e.d.).

Het aanmaken van een nieuwe user geschiedt via een wizard.

Onder advanced zijn de geavanceerdere instellingen omtrent gebruikersaccounts te vinden. Zo kan er bijvoorbeeld worden ingesteld dat een user na 90 dagen zijn wachtwoord moet aanpassen. Daarnaast zijn ook extra opties aan te vinken waardoor deze direct worden afgedwongen bij de user, zoals het gebruik van nummers, speciale characters of zelfs een maximale password history. Password history houdt in dat een user bij bijvoorbeeld een setting van 3 niet gebruik kan en mag maken van de drie laatste wachtwoorden. Dit dwingt DSM dan vervolgens af.

Ook 2-factor authentication ontbreekt niet, dit gaat via de Google Authenticator – een fijne app voor elk mobiele device.

Het aanpassen van groepen geschiedt ook via het menu, zo kunnen er groepen aan worden gemaakt, verwijderd of dusdanig worden ingesteld dat deze permissies hebben om bepaalde apps te gebruiken.

Ook het aanmaken van een groep gaat via een wizard, net zoals dat een user wordt aangemaakt. Dit is een handig en overzichtelijk proces!

Ook het instellen van quota’s is hier al direct mogelijk. Zo kunnen er uiteraard eerder in het proces mappen zijn aangemaakt voor opslag van anderen, hierop kan via dit menu een quota worden ingesteld waardoor een gebruiker niet meer dan het maximum aan data kan uploaden.

Zoals eerder aangegeven is er ook een mogelijkheid de gebruikers toegang tot apps of diensten te geven, of zelfs te weigeren.

Aangezien het ook vervelend kan zijn dat iemand zijn upload elke dag flink open gooit terwijl jij je film probeert te kijken, is er een upload/download limiet in te stellen. Hiervoor zorg je ervoor dat alleen jij de volledige snelheid kan benutten :P.

Ook is de NAS in een domein/LDAP te plaatsen.

Tijdens de installatie van de Synology DS416play is een QuickConnect aangemaakt. Via deze pagina is deze te beheren. Zo kan het ID worden aangepast, of uitgezet.

Via de externe toegang is in te stellen dat de DS416play beschikbaar is via een domeinnaam. Bijvoorbeeld dutchiee.nl

Via de router configuratie is een upnp router in te stellen op port-forwarding. Via maken/create is er ook een mogelijkheid alleen specifieke apps toegang te geven tot het internet. Dit is vooral handig als de NAS verder internet ontsloten dient te zijn behalve via poort 80 voor een eigen gehoste webpagina.

Via netwerk is uiteraard het netwerk aan te passen. Zo kan de naam van de NAS worden aangepast (zodat deze op een andere manier aanspreekbaar is via het netwerk (nu is het bijvoorbeeld \nas)). Ook kan er een proxy worden ingesteld.

Via de netwerk interface kan een bonding worden ingesteld tussen Lan 1 en Lan 2. Dit zorgt ervoor dat er een load balacing wordt gecreëerd. Daarnaast is er ook een mogelijkheid een active/passive configuratie toe te passen als er gebruik wordt gemaakt van meerdere netwerken. Mocht het ene netwerk bijvoorbeeld niet meer werken, dan gaat deze automatisch over naar het volgende netwerk. Dit is vooral handig als er backups/snapshots of dergelijke van andere systemen naar de NAS worden weggeschreven.

Er kan eveneens gebruik worden gemaakt van een VPN profiel zoals OpenVPN.

Via de DHCP server instellingen zijn, jawel!, de DHCP instellingen aan te passen.

De poorten voor het gebruik van de interface van DSM kunnen ook worden aangepast.

Wat in mijn optiek een pluspunt is, is dat er een mogelijkheid is om van een USB Wi-Fi adapter gebruik te maken! Zo kan de NAS ook netjes weg worden gezet zonder dat deze centraal naast de telefoon dient te staan.

Ook bluetooth ontbreekt niet!

Synology heeft in mijn optiek voldoende opties om de security van een systeem te waarborgen, en dat is met een NAS en software die naast persoonlijk ook zakelijk kan worden gebruikt maar goed ook.

Op de NAS is ook een firewall in te stellen met default of eigen gemaakte regels.

Op de Synology DS416play is er ook een mogelijkheid een website te hosten. Er is niets vervelenders dan dat externen de site offline proberen te halen d.m.v. een DoS protection. De NAS beveiligt in dit geval tegen bijvoorbeeld Syn-Floods.

Ook brute-forcing is met deze NAS niet mogelijk, waar men automatisch bij bijvoorbeeld 10 pogingen binnen 5 minuten probeert in te loggen, wordt deze automatisch geblokt. Dit is uiteraard naar eigen kennen en kunnen aan te passen.

Via de certificate instelling zijn de certificaten in te stellen. Dit kunnen bijvoorbeeld zelf signeerde certificaten zijn om de NAS te benaderen via HTTPS of certificaten voor download bronnen.

Via de infocenter is zoals verwacht alle informatie omtrent de NAS, performance van de schijven, netwerk en dergelijke te vinden.

Bij de services is te testen welke diensten/services/programma’s toegang hebben tot het internet. Eveneens kan worden aangegeven welke programma’s gebruik dienen te maken van de port-forwarding optie.

Mocht tijdens de installatie per ongeluk de optie ‘informatie sharing met Synology’ aan blijven staan, dan is dat ook hier aan te passen.

Via de thema optie is de thema van de software van de NAS aan te passen. Zo kan er een titel worden toegevoegd of zelfs welkomstbericht om toch mogelijke potentiële ongewenste gebruikers tegen te gaan. In het geval dat de NAS als bedrijfsmiddel wordt gebruikt, kan dit afschrikwekkend werken (bijvoorbeeld; er vindt monitoring op deze server plaats, ongewenste activiteiten worden gemeld aan de autoriteiten!).

De wallpaper valt aan te passen, de wallpaper kan ook manueel worden ingesteld als er iets leuks in de privé mappen staat.

Het thema heeft twee opties; licht of donker.

Via de regionale opties zijn de tijdzone, taal en NTP-service in te stellen.

Via de indexatie service worden mediabestanden automatisch geïndexeerd, zodat deze snel terug kunnen worden gezocht.

Via de notificatie settings is in te stellen dat er mails, SMS berichten of dergelijke worden verstuurd in geval van issues die zich afspelen op de Synology. Zo ben je altijd up-to-date!

Er is echt een flinke waslijst aan opties omtrent alerts. En dat is maar goed ook! Zo kan een beheerder instellen welke informatie per SMS/mobiel of e-mail wordt gestuurd. Een CPU overhitting wil je daarom direct weten en kan bijvoorbeeld via SMS, waar een ‘join’ van een host allicht minder direct interessant is.

Via de taskmanager zijn taken te creëren die periodiek weer worden uitgevoerd. Zo kan er bijvoorbeeld dagelijks een snapshot worden gemaakt van een specifieke map welke weer naar een externe NAS worden weggeschreven.

De DS416play biedt ook de mogelijkheid de ‘beeps’ aan te passen van de NAS.

Ook is de fan en led aan te passen.

In geval dat de DS416play niet 24/7 aan hoeft te staan is er ook een schedule in te stellen. Zo kan bijvoorbeeld de NAS alleen aangaan op werkdagen tussen 8:00 en 18:00. Dit is vrij in te stellen.

De HDD hibernation zorgt ervoor dat de schijven niet 24/7 blijven draaien. In dit geval is de optie dusdanig ingesteld dat de WD Red’s na 20 minuten op hibernate staan.

Vaak last van stroomuitval? Ook de Synology DS416play ondersteunt het gebruik van een UPS!

Via de externe apparaten optie is het mogelijk alle aangesloten devices te beheren. Uiteraard zijn er door middel van permissies ook rechtenbeheer mogelijk op wie de externe devices mag benaderen. Zo kan bijvoorbeeld user1 geen USB openen via de NAS maar user2 wel.

DSM heeft ook een optie om een netwerkprinter toe te voegen via de instellingen.

Ook kan er gebruik worden gemaakt van Google Cloud Print voor het beheren van printers en print jobs.

Via de update and restore is de NAS zowel manueel als automatisch te updaten. Ook wordt hier aangegeven als er een nieuwe update is. Vervolgens kan daar worden geklikt op download/update, waardoor de NAS direct de update uitvoert.

Via de configuratiescherm is het ook mogelijk de permissies per user aan te passen omtrent het gebruik van applicaties. Eveneens is er een overzicht beschikbaar waarin er per groep/gebruiker wordt aangegeven wat hij/zij kan.

Zoals aangegeven is via de permission viewer te zien welke gebruiker rechten heeft tot welke applicatie of map.

Wat erg handig/gaaf is, is de sync function. Deze optie zorgt ervoor dat mappen gesynct blijven zoals Dropbox dit eigenlijk doet. Zo heb je je eigen persoonlijke cloud.

De DS416play is ook via SSH of Telnet te benaderen. Daarnaast is er een mogelijkheid de server te monitoren met netwerk management software via SNMP.

Vanuit de rechterbovenhoek is rechts van de notifications de optie om de eigen gebruiker te beheren. Via deze optie zijn de eigen instellingen aan te passen zoals het emailadres, wachtwoord en gebruik van 2-factor authentication.

Ook is er voor de admins een optie om accountactiviteit in de gaten te houden.

In geval van quota’s kan een user hier de info terugvinden omtrent hoeveel deze al heeft gebruikt e.d.

Ook zijn de wallpapers en kleuren natuurlijk te customizen.

Via het menu is ook een softwarepakket die security advisor heet. Deze scant de minimale instellingen voor thuis of zakelijk gebruik. Hieruit wordt een baseline opgesteld die altijd minimaal dient te worden gehandhaafd.

Tot dusver de standaard instellingen en standaard programma’s van DSM. Zoals eerder in de review aangetoond zijn er echt nog talloze softwarepakketten te downloaden (40+), die vervolgens ook weer genoeg instellingen hebben. Daarnaast zijn ook nog onofficiële softwarepakketten van bijvoorbeeld SabNZBd of SickBeard etc. die ook nog kunnen worden geïnstalleerd op deze zeer uitgebreide NAS.

Windows/Mac software

Via de website van Synology is ook de benodigde software te downloaden voor Windows en Mac.

Apps

Synology heeft een flink aantal apps beschikbaar in de iTunes en Android store die het mogelijk maken films te kijken, muziek te luisteren en bestanden te beheren. Ook is er een cloud app beschikbaar, en nog aantal anderen…
In de iTunes store staan er 13 apps van Synology die voor de DS416play bijvoorbeeld helpen met muziek of films streamen, te beheren of muziek/films te streamen.

Onderstaand zijn de standaard apps van Synology – met de informatie die op de App Store staat beschreven. Dit komt ook overeen met Google Play.

DS file

DS file is ideaal voor het beheer van op uw DiskStation opgeslagen bestanden, bestanden tussen de NAS en het iDevice te up- of te downloaden, of basisbewerkingstaken uit te voeren. En altijd beveiligd met HTTPS-ondersteuning. Naast bestandsbeheer, is DS file ook een handige tool om onderweg afbeeldingen te doorbladeren, video’s af te spelen of werkdocumenten te controleren.

DS photo

Met DS photo kunt u onderweg de fotocollectie op uw Synology NAS-server doorbladeren en met vrienden interageren met realtime opmerkingen. Het organiseren van uw foto’s is gemakkelijk: met traditionele albums, met tags virtuele albums maken of met een tik op de tijdlijnmodus! U kunt albums downloaden naar iDevice om ze te bekijken, ook als er geen netwerkverbinding is, en Photo Backup gebruiken om moeiteloos de met uw iDevice gemaakte video’s te uploaden naar uw persoonlijke cloud.

DS audio

Met DS audio kunt u muziek op uw DiskStation streamen met een iPhone/iPad als er een internetverbinding is. Met de offlinemodus kunt u zelfs songs die zijn opgeslagen in het lokaal geheugen van uw apparaat afspelen wanneer u geen netwerkverbinding hebt. U kunt muziek doorbladeren op albums, artiest, mappen of genres, uw eigen afspeellijst maken of delen met uw vrienden en zelfs een rating aan uw muziek geven! Hebt u toegewijde stereoluidsprekers, dan kan DS audio ook fungeren als een afstandsbediening om muziek te streamen.

DS Video

Gebruik DS video om uw videocollectie op DiskStation te streamen naar uw iOS-mobiele apparaat. Bladeren is eenvoudig omdat uw video’s worden gesorteerd in verschillende bibliotheken en de informatie van elke video automatisch online wordt opgehaald. Hebt u een DTV-dongle aangesloten op uw DiskStation, dan kunt u ook tv-programma’s opnemen en onderweg het tv-programma bekijken om het opnameschema te beheren.

DS cloud

DS cloud is de mobiele tegenhanger van Cloud Station voor iOS-apparaten. Kies de mappen op uw DiskStation die uw wilt synchroniseren met uw mobiel apparaat en beschikbaar wilt maken voor offlineweergave.

DS finder

Met DS finder kunt u onderweg gemakkelijk de status van uw DiskStation bewaken en DiskStation op afstand opstarten. IT-professionals kunnen direct belangrijke systeemmeldingen van hun DiskStation ontvangen of gebruiken om met de ingebouwde zoemer de DiskStation in grote serverkamers te vinden. Moet u een probleem oplossen, dan kunt u een e-mail van de DiskStation-netwerk-/opslaginformatie verzenden met de iPhone/iPad.

DS cam

Met DS cam kunt u waarschuwingsmeldingen van alle in uw Synology DiskStation ingestelde bewakingscamera’s controleren. Met intelligente functies zoals PTZ, patrouilles of lensbediening hebt u in real-time perfecte controle over uw camera’s. Met de geavanceerde filters is het bovendien gemakkelijk om een specifieke gebeurtenis op te halen uit grote lijsten met opnames. U kunt zelfs alle essentiële beheertaken uitvoeren, van uitschakeling van een camera tot ontgrendeling en verwijdering van een snapshot.

DS get

With DS get, you can monitor download progress on your Synology NAS, view individual task information, and manage the tasks on your Synology NAS just with your iDevice.

DS note

Of u nu een wekelijkse to-do-lijst wilt maken, informatie van projecten met uw collega’s of uw vakantiememoires wilt schrijven, met de bewerkingsfuncties van DS note kunt u eenvoudig en op aangename wijze een notitie maken, waar u ook bent en zelfs zonder netwerk. Gebruik tags, notitieblokken en snelkoppelingen om al uw notities te organiseren en rechtstreeks met anderen te delen. Altijd veilig want DS note houdt uw gegevens gesynchroniseerd met uw notitiebibliotheek op uw Synology NAS.

DS router

DS router is ontwikkeld als uw Personal Network Control Center op uw iOS-apparaat. Van de eerste instelling van uw Synology Router, het toepassen van de Ouderlijke toezicht-instellingen om uw kinderen te beschermen tegen ongeschikte websites tot het fijn afstellen van de firewallinstellingen van uw netwerk, met DS router is netwerkbeheer daadwerkelijk eenvoudig, intuïtief en mobiel.

Synology mailplus

Composing emails or replying to messages on mobile devices can be a hassle. With the intuitive design of MailPlus, you can accomplish more with less effort. Organize your emails right in the palm of your hand. The swipe gestures allow you to quickly apply desired actions to your emails. Quick-reply templates save repeated keystrokes and make your reply even more efficient. With MailPlus, managing emails is only a few taps or swipes away.

Synology VPN Plus

VPN Plus biedt eenvoudige toegang tot internet en lokale netwerkbronnen via de Synology SSL VPN-service van de Synology Router. Deze mobiele toepassing biedt snelle verbindingsnelheden, verbeterde beveiliging en betere compatibiliteit met firewalls.

Synology chat

Gebruik de Synology NAS om met uw collega’s chatten. Synology Chat is een webgebaseerde toepassing waarmee u een veilige opslaglocatie voor uw gesprekken kunt maken en in real-time gesprekken kunt voeren. Thuis, op kantoor of onderweg op uw mobiele apparaten aan gesprekken deelnemen. Ontvang pushberichten van nieuw berichten of meldingen, zo mist u geen belangrijke updates.

Films en muziek

Eén van de redenen om de DS416play te nemen i.p.v. de DS416 is vanwege het feit dat de play een Intel Celeron N3060 heeft ipv de normale versie met een Annapurna Labs Alpine AL-212.
De sterkere CPU van de DS416play zorgt ervoor dat transcoding vlot gaat. Zo kan er bijvoorbeeld een 4GB .mkv 1080p film direct al worden bekeken vanaf een mobiele device via DS video. Dit lukte zelfs via een mobiele 4G verbinding! Zo kon ik tijdens het reizen direct een film en episode van een serie vanaf de NAS kijken.

Benchmarks

Met het schrijven van data naar de NAS liep ik tegen mijn netwerk limieten aan van 1GbE. De NAS schrijft data in iedere geval snel genoeg weg.

Ook het downloaden van een film vanaf de NAS is met maximale snelheid – maximale wat mijn interne netwerk verbinding aan kan!

Conclusie

De Synology DS416play is een geweldige NAS voor de mensen die interesse hebben om eens gebruik te gaan maken van een 4-bay NAS voor een scherpe prijs. De extra power die de DS416play heeft komt ook de performance ten goede, ook wanneer er apps en andere programma’s/taken op de achtergrond draaien.
DSM heeft security hoog in het vaandel staan en is dermate aanpasbaar dat het ook voor beheerders/administrators makkelijk in een netwerk te beheren is.
De NAS is dermate snel dat ik tegen mijn netwerk limieten aanliep, waardoor ik niet nog sneller iets van de NAS kon downloaden of naartoe kon schrijven.
De Synology is daarnaast ook nog uitbreidbaar via de externe USB sloten – via deze sloten kunnen er ook backups/snapshots worden weggeschreven.
Eveneens is de transcoding optie erg fijn voor de reiziger die graag nog even een film of serie vanaf zijn NAS wilt kijken.

Wat in mijn optiek ook echt geweldig aan deze NAS is, zijn de aantal apps die gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd. Deze zijn binnen no-time op te zetten via de telefoon waardoor direct via een 4G verbinding toegang tot de NAS mogelijk is. Van muziek en films streamen tot bestandsbeheer en/of cloud.

Met een prijs van ongeveer 413 euro (prijs tijdens het schrijven van deze review), vind ik deze NAS een koopje. Het besturingssysteem (DSM) zorgt ervoor dat de NAS gemakkelijk te beheren en aan te passen is. Ook is de extra te installeren software een flinke pluspunt. Zo heb je ook (zoals eerder beschreven) een hoop softwarepakketten – zelfs onofficieel – die op de DSM kunnen worden gedraaid waardoor de NAS echt naar je hand kan worden gezet.

Het enige wat niet kan is de NAS verder modden of aanpassen, maar dat is in dit geval in mijn optiek ook niet nodig.

Edit; Het is wel mogelijk de DS416play aan te passen qua memory. Zo kan er 8GB in de NAS worden gezet, wat het helemaal een perfect kastje maakt! 🙂

Enig nadeel is dat er maar maximaal 1GB geheugen in zit. Dit kan bij het gebruik van vele applicaties toch nadelig zijn. Echter, ik verwacht niet dat men 30 apps gaat draaien op een Celeron. Mocht dit wel moeten, dan is een sterkere NAS, bijvoorbeeld de DS1517+ 8GB, aan te raden.
Kortom, de NAS krijgt van mij 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!